DAVOR BERNARDIĆ: Na predsjedništvu nismo dobili odgovor ni razlog zbog kojeg Skupština nije održana

DAVOR BERNARDIĆ: Na predsjedništvu nismo dobili odgovor ni razlog zbog kojeg Skupština nije održana

Davor Bernadrić, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a izjavio je danas da se sjednica Gradske skupštine danas mogla održati, a ako je postojao problem s određenim točkama dnevnog reda, njezin se nastavak mogao održati idući tjedan, jer se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje Grada Zagreba.

“Funkcioniranje Grada Zagreba je po svim pokazateljima u padu, što pokazuje i Izvješće o izvršenju proračuna”, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare, vezanoj uz iznenadno odgađanje sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor jučer je, naime, odgodio skupštinsku sjednicu, jer je utvrdio kako su 95 posto svih točaka dnevnog reda, kao predlagači, povukli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te odbori i upravna vijeća.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Bernardić upozorio je da je komunalni doprinos u prvih pola godine pao za 15 posto, iz europskih fondova povuklo se svega 619 tisuća kuna.

“To je 0,1 promila gradskog proračuna, a istodobno se Zagreb zadužuje za 200 milijuna kuna koje će platiti građani” rekao je Bernardić.

Smatra da je odgađanje sjednice Gradske skupštine i ne donošenje bitnih odluka još jedan dokaz na koji način stvari ne treba raditi, i da Zagrepčani ne smiju biti taoci odnosa između preslagivanja na političkoj sceni, preslagivanja koalicija i nesuglasica.

“Ne smije Skupština funkcionirati po principu ‘uspori tempo’, jer se time odgađaju mnoge bitne odluke koje za građane znače – vrijeme je novac”, rekao je.

Upitan kako komentira optužbe zagrebačkog HDZ-a da je SDP 2006. godine izglasao da spalionica otpada bude u Resniku, Bernardić je rekao da to nije točno.

Dodao je da HDZ na skupštinskoj sjednici ima priliku predložiti svoje rješenje.

Ocijenio je da se u Planu gospodarenja otpadom ne govori ništa o primarnoj selekciji otpada, načinu kako će se otpad smanjiti već se samo govori o spaljivanju otpada i mulju.

“To nije dobra podloga za plan”, rekao je.

Podsjetio je i da je nakon izgradnje pročišćivača vode cijena vode u Zagrebu tri puta skuplja.

Bernardić je rekao da je prosječna cijena zbrinjavanja otpada u Europi između 20 i 50 eura po domaćinstvu, dodavši kako ne žele da Zagrepčani plaćaju pet puta veću cijenu njegova zbrinjavanja kada se napravi Centar za zbrinjavanje otpadom.

Naglasio je kako se za taj projekt može dobiti 80 posto sredstava iz europskih fondova, a da je Grad Zagreb iz tih fondova povukao samo 619 tisuća kuna.

Bernardić je istaknuo da SDP neće podržati Plan gospodarenja otpadom. No, dodao je da su svjesni kako se on mora donijeti jer bilo kakvo odugovlačenje Zagreb dodatno gura u dvije godine agonije i neizvjesnosti, što će na kraju platiti građani.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply