ZAGREBAČKI HNS: „Protiv smo povećanja prireza i cijena komunalnih davanja za Zagrepčane”

ZAGREBAČKI HNS: „Protiv smo povećanja prireza i cijena komunalnih davanja za Zagrepčane”

– HNS Grada Zagreba protivit će se povećanju gradskog prireza i komunalnih naknada ako do njih dođe jer s jedne strane građani Zagreba već sada plaćaju najveći prirez u državi, a s druge u gradskom proračunu ima sasvim dovoljno sredstava koja je dovoljno racionalizirati te drugačije strukturirati i raspodijeliti da povećanje nameta i cijena ne bude potrebno.- izjavila je na konferenciji za medije uočisjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka-Mrak-Taritaš.

Iako će se promjena porezne politike koju priprema Vlada najviše osjetiti na budžetu Grada Zagreba, njegova proračunska potrošnja u prvih šest mjeseci pokazuje da postoje rezerve stoga će se zagrebački HNS protiviti najavljenom povećanju cijena i davanja.

Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak istaknuo je problem proračunske pričuve čije bi korištenje, iako je zakonsko pravo svakog gradonačelnika, trebalo biti iznimka, a ne pravilo.

– Prema izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci vidljivo je da se proračunska pričuva koristi onako kako to odgovara pojedinim udrugama te da se iz nje isplaćuju desetine, pa i stotine tisuća kuna za njihove redovne programske djelatnosti. Kriteriji po kojima određene udruge ovim putem dobivaju novac nisu jasni. Postoje natječaji i propisana pravila po kojima udruge i civilna društva mogu dobivati sredstva na temelju svojih programa. Velika većina udruga to poštuje stoga pozivam gradsku upravu da prestane s netransparentnim trošenjem proračunskih sredstava kojim se stvara dojam da su neki u povoljnijem položaju od drugih. Proračunsku pričuvu gradonačelnik ne smije koristiti da daje novac samo onima koji su njemu po volji,- rekao je Tomislav Stojak.

„Još jedan segment trošenja gradskog novca za koji izražavamo zabrinutost su direktne donacije Grada Zagreba određenim udrugama i inicijativama“ izjavila je članica Predsjedništva zagrebačkog HNS-a i gradska zastupnica Vedrana Gujić.

-Na plakatima i lecima diljem Zagreba svjedočimo da se naš proračunski novac troši za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakona. Zabrinuti smo i postavljamo pitanje koja je uloga Grada Zagreba u ovoj referendumskoj inicijativi ? Da li se Zagreb ovdje nalazi kao predlagač novog izbornog zakona i ako da, da li ćemo onda i na Gradskoj skupštini raspravljati o tom prijedlogu?- pita Vedrana Gujić.

Novac koji se nalazi u proračunu Zagreba većinski se puni iz prireza i poreza prikupljenih od njegovih građana stoga taj novac treba koristiti sa svrhom povećanja kvalitete života u Zagrebu. Grad se ne smije vezati za određene zakonske inicijative za koje kao jedinica lokalne samouprave nije nadležan. Grad Zagreb svoje donacije ne smije koristiti za bavljenje nacionalnom politikom.

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply