“Maca papučarica” otvara sezonu Zagrebačkog kazališta lutaka

“Maca papučarica” otvara sezonu Zagrebačkog kazališta lutaka
Pripovijest Ele Peroci o Maci Papučarici koja skuplja papuče neuredne djece otvorit će u petak 26. rujna sezonu 2014./2015. Zagrebačkog kazališta lutaka, kao prva od ukupno četiri premijere u novoj kazališnoj godini.Poznata priča i klasik književnosti uz koji su odrastale generacije djece zaživjet će na lutkarskoj pozornici uz mnogo glazbe, plesa i dosjetki i to u dramaturškoj obradi Ane Prolić i režiji Dražena Ferenčine.

U predstavi, namijenjenoj djeci od treće godine nadalje, sudjeluju tri vrste lutaka – zijevalice, bunraku i predmeti. Animiraju ih neki od najmlađih članova ZKL-ova lutkarskog tima – Macu Dinka Vuković, Jadran Grubišić dječaka Bobeka, a sudjeluju i Katarina Perica Kirin te Anđelko Petric.

Scenografiju i lutke potpisuje Saša Došen Lešnjaković, glazbu Igor Valeri, koreografiju Đurđa Kunej, a oblikovanje svjetla Dražen Dundović.

U studenome slijedi premijera “Božićne priče” Charlesa Dickensa, a jedan od najvećih književnih hitova u devetnaestostoljetnoj Engleskoj, čija popularnost nikada ne jenjava, u ZKL-u postavlja redatelj Zoran Mužić, prema dramaturškom predlošku Petre Mrduljaš.

“Gotovo da nema serije i franšize koja se u božićnoj epizodi nije poigrala motivima sablasti koja okoštalog, hladnog junaka vodi kroz vizije prošlih, sadašnjeg i budućih Božića. Ta slojevita i katkad mračna priča na lutkarskoj pozornici bit će prilagođena dječjem uzrastu, a da opet zadrži temeljnu zamisao izvornika: Božić je vrijeme kada se događaju čuda, a najveće je čudo promjena nabolje u ljudskoj duši”, stoji u najavi predstave, koja će premijerno biti izvedena 21. studenoga.

U pripremi je za veljaču 2015. i “Bijeli jelen” Vladimira Nazora u kojemu nakon jedne noći provedene u jelenjem ležaju u šumi, djevojčica Anka zadobiva čudesnu moć razumijevanja životinjskog jezika. Jednu od najljepših Nazorovih pripovijetki koja se već desetljećima potvrđuje iznimno privlačnom djeci zbog neobične zamisli da ljudi i životinje mogu govoriti zajedničkim jezikom, u ZKL-u će režirati Zoran Mužić.

Za travanj 2015. ZKL priprema još jednu premijeru, “Carevo novo ruho” Hansa Christiana Andersena u režiji Vinka Brešana.

Kako se ističe u najavi programa, iako zamišljena (i napisana) kao društvena parodija na povezane teme podmitljivosti i licemjerja visokih dužnosnika te samoživlja i rastrošnosti vladajućih, ta je priča i popularna i suvremena, noseći bezvremenu pouku niskog pada nakon visokog leta. “To i djeca prepoznaju, a car iz priče je poput djeteta – ne odustaje od neprimjerenih (ili neumjerenih) želja, budeći u nama suosjećanje zbog svoje naivnosti i možda ponekog sjećanja na trenutke u kojima smo i sami bili žrtve licemjerja i zlonamjernog savjeta”, dodaje se.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply