“Čajkovski svira Čajkovskog” u četvrtak u Lisinskome

“Čajkovski svira Čajkovskog” u četvrtak u Lisinskome

Novu sezonu 2014./2015. Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvorit će u četvrtak 25. rujna nastup moskovskog Simfonijskog orkestra Čajkovski, koji će pod ravnanjem maestra Vladimira Fedosejeva izvesti djela Petra Iljiča Čajkovskog i Ludwiga van Beethovena.

Kvalitetu i trud koji je taj orkestar uložio u promociju djela Petra Iljiča Čajkovskog prepoznalo je i Ministarstvo kulture Ruske federacije te je bivšem Simfonijskom radio-orkestru SSSR-a dodijelilo čast da nosi njegovo ime.

“Najpopularnije glazbeno ime u Rusiji zasigurno je Čajkovski – njega priznaje cijeli svijet. Kad jedan orkestar dobije od države pravo da sebe i svoj ansambl nazove po imenu najslavnijeg ruskog skladatelja, to vam nešto govori”, kazao je Hini ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, napomenuvši kako je riječ o “orkestru doista vrhunske kvalitete”.

Orkestar najslavniji po interpretacijama ruskih skladatelja zagrebačkoj se publici već predstavio u listopadu 2011., a u Hrvatsku se vraća nakon velikih turneja po Španjolskoj, baltičkim zemljama, Japanu, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji i Češkoj.

Orkestar Čajkovski tradiciju orkestralnog muziciranja njeguje već 84 godine, a ove sezone obilježavaju četiri desetljeća djelovanja pod umjetničkim vodstvom i dirigentskim štapićem Vladimira Fedosejeva.

“Četrdeset godina na čelu orkestra je Vladimir Fedosejev, koji će ravnati i zagrebačkim koncertom. Prilikom prethodnog gostovanja nisu svirali Čajkovskog, a sada ćemo imati prilike čuti kako orkestar Čajkovski interpretira Čajkovskog”, dodao je Siriščević.

U programu prvog koncerta novoga ciklusa “Lisinski subotom”, uz Četvrtu simfoniju u f-molu Čajkovskoga, još je jedan veliki simfoničar – Beethoven, a koncert koji pripremaju bit će dostojno otvorenje sezone Lisinskoga, poručio je Siriščević.

Tekst: HINA

Foto: ZNA.HR

Leave a Reply