U Zagrebu uskoro besplatan prijevoz bicikala autobusima do Sljemena

U Zagrebu uskoro besplatan prijevoz bicikala autobusima do Sljemena

Zagrebačkim biciklistima omogućit će se od kraja listopada besplatan prijevoz autobusima njihovih bicikala na brežuljkastom i planinskom području Zagreba.

To će vrijediti na linijama s Britanskog trga prema Mihaljevcu (102) i Kraljevcu (103) te izvanrednoj autobusnoj liniji 140 od Mihaljevcu do Sljemena (Tomislavov dom).

Bicikli će se moći staviti i skinuti s nosača na točno određenim stanicama uz prethodno javljanje vozaču, najavila je to danas Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo na stručnom skupu “Mobilnost – naš izbor danas za sutra” koji su u sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirali Hrvatski autoklub (HAK) i Grad Zagreb.

Jug je rekla da je ta usluga namijenjena svim građanima koji žele biciklom na Sljeme, a nisu u kondicionoj pripremi da mogu to odvoziti.

Pojasnila je da je riječ o projektu “BoB – Biciklom na autobus” koji sufinancira Europska komisija iz fonda CIVITAS CAPITAL, a cilj mu je povećati broj korisnika autobusa i bicikla te smanjiti broj korisnika automobila. Također, cilj je i potaknuti građane iz podsljemenske zone na korištenje bicikla u drugim (nizinskim) dijelovima Zagreba te povećati broj biciklista rekreativaca i cikloturista na Medvednici.

Tijekom provedbe tog pilot projekta Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta provest će istraživanje o dojmovima građana i vozača autobusa te daljnjim potrebama za tom uslugom, rekla je Jug. Dodala je da sva razmišljanja, prijedloge i primjedbe vezane uz taj projekt građani mogu tijekom istraživanja uputiti anketarima na autobusnim linijama ili poslati na mail zgcu@zagreb.hr

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply