Povjerenstvo: Obiteljski zakon dovest će do veće viktimizacije žena

Povjerenstvo: Obiteljski zakon dovest će do veće viktimizacije žena

Novi Obiteljski zakon dovest će do veće viktimizacije žena, ustvrdila je većina govornica na današnjoj tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine.

“Novi Obiteljski zakon dovest će do veće viktimizacije žena, stručno je dvojben, nomotehnički neuredan, a njime nisu zadovoljne ženske, muške ni feminističke udruge, pa ni mnoge udruge roditelja”, rekla je odvjetnica i gradska zastupnica na listi Milana Bandića Ljubica Matijević-Vrsaljko. Nažalost, dodala je, ‘penale’ neće snositi vlast, nego građani.

Matijević-Vrsljako smatra kako roditeljski plan koji se ističe kao spektakularno rješenje nije problem za one koji su se mogli i znali dogovoriti tijekom rastave braka, ali problem je s onima koji se neće dogovoriti, a uz to su zli ili nasilni.

Sada se ljude na neki način potiče da se dogovore, bilo to na štetu djece ili sebe samih, jer u protivnom moraju ulaziti u problematičan sudski postupak, istaknula je Matijević-Vrsaljko.

Premda je namjera Ministarstva socijalne politike i mladih bila bolja zaštita djece u obitelji, pitanje je hoće li se to doista i ostvariti, ocijenila je, dodajući kako je Obiteljski zakon iz 2003. bio dobar te da je samo trebalo povezati i umrežiti institucije koje se bave tom problematikom.

Odvjetnica Autonomske ženske kuće Zagreb (AŽKZ) Sanja Bezbradica-Jelavić izrazila je sumnju da je novim Obiteljskim zakonom učinjeno sve da bi se zaštitilo žene žrtve obiteljskog nasilja. Navela je primjer po kojemu žena da ode od muža nasilnika koji pije i drogira se te da sa sobom odvede djecu za to mora dobiti njegov pristanak.

“Zar bi djecu trebala ostaviti doma?” upitala je Bezbradica-Jelavić i dodala kako se čini da bi po novom Obiteljskom zakonu žena odluku da djecu može zaštititi od nasilnika trebala čekati od četiri do šest mjeseci. U protivnom, muž bi je mogao kazneno goniti i tužiti za naknadu štete što ne viđa djecu, a ne viđa je zbog svojeg nasilništva.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margareta Mađerić izrazila je nadu da će tematska sjednica potaknuti Ministarstvo socijalne politike i mladih da “promisli o usuglašavanju izmjena Obiteljskog zakona”

tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply