Otvoren 47. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Otvoren 47. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će u svom 47. izdanju u idućih pet dana okupiti više od 200 lutkara iz devet zemalja i 16 predstava u službenoj konkurenciji, otvoren je večeras u Zagrebu.

Predstava “U trenu” britanskog lutkara Stephena Mottrama, prva na programu festivala, niz je bajkovitih priča u kojemu se autor, dobitnik nagrade za animaciju na 31. PIF-u, uz pomoć marioneta poigrava s percepcijom gravitacije i ravnoteže, prikazujući čaroban svijet u kojem vladaju neuobičajena pravila. Osim što potpisuje režiju Mottram je osmislio i izradio lutke za predstavu i izvodi je, a autori glazbe su istaknuti britanski skladatelji, Glyn Perrin, Simon Waters i Pete McPhail.

Po riječima urednice festivalskog programa Livije Kroflin, PIF nema ništa bombastično za najaviti, ali “nudi čudo oživljavanja i pokazuje majstore koji lutkama mogu udahnuti dušu”. Morate imati dušu da biste mogli udahnuti dušu, a jedan od takvih je i prvi izvođač ovogodišnjeg festivala, istaknula je.

Josip Forjan, ravnatelj organizatora, Kulturnog centra Travno, podsjetio je na dugu povijest PIF-a. U proteklih 36 godina na festivalu je gostovalo više od 650 kazališta s više od 1800 predstava i brojnim popratnim programima, a svake godine događaje je pratilo između sedam i deset tisuća malih i velikih zaljubljenika u lutkarstvo, rekao je.

Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a među uzvanicima su bili i predstavnici Ministarstva kulture, hrvatskog predsjednika te veleposlanstava nekih od zemalja koje sudjeluju na festivalu.

Ove je godine veći broj predstava za djecu nego dosad, no kao jedna od atrakcija najavljena je predstava za odrasle, “Saga” družine Waka Waka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške. Taj kazališni spektal s mnoštvom izvođača i lutaka na sceni priča o čovjeku koji gubi kontrolu nad svojim životom nakon što bankrotira islandsko gospodarstvo.

Za mlađe gledatelje izvest će se predstava Lutkarskog kazališta Maribor “Ježić Janček”, “Mali daždevnjak prelazi cestu” Lutkarskog kazališta Ljubljana, iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove “Snježne kraljice”, a bugarsko Državno kazalište lutaka Trgovište će ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima “Princeza i iznošene cipelice”. Kazalište u sjenama dovodi izraelsko Kazalište Far u predstavi “Mjesečeva princeza”, nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Festival donosi i pregled hrvatskog lutkarstva – u konkurenciji je sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a predstavit će se i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku, koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve “Kabanice” namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt “Potraga za dijamantnom suzom” koji će biti izveden na otvorenom.

Na festivalu gostuju kazališta iz Bugarske, Poljske, Španjolske, Rusije, Izraela, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije i Hrvatske, a osim predstava koje će se natjecati za nagrede izvest će se ulični performansi, studentske i dječje predstave.

Programi će se održavati na Sceni Travno, u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kerempuhu, Dječjem kazalištu Dubrava, Kulturno-informativnom centru, Centru za kulturu i informiranje Maksimir te na gradskim ulicama i trgovima, Cvjetnom trgu i platou Mamutice. U slučaju kiše program se premješta u zatvoreni prostor.

Za popratni program priređene su radionice i izložbe – “100 godina slovenske lutkarske umjetnosti” te “Lutka, maska… PIF”, s najuspješnijim radovima likovnog natječaja . Festival je tradicionalno u subotu najavila povorka lutaka središtem Zagreba na čelu s maskotom Pifkom.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Tomislav PAVLEK/tp

Leave a Reply