FOTO: Na Zrinjevcu obilježen Dan nacionalnih manjina

FOTO: Na Zrinjevcu obilježen Dan nacionalnih manjina

Brojne nacionalne manjine koje žive u Gradu Zagrebu predstavili su bogatu baštinu država iz kojih dolaze. Okupljene predstavnike manjina u ime Gradonačelnika Grada Zagreba pozdravila je Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika.

– Dan nacionalnih manjina je iznimno važan za Zagreb. Taj dan svjedoči o bogatstvu grada Zagreba. Riječ je o osamnaest nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Zagrebu i koje doprinose kulturi Grada. Svaka  nacionalna manjina njeguje kroz tradiciju svoj kulturni indentitet i to znači, to bogatstvo različitosti o kojem se EU  povodila kada je pozivala  nacije u EU. Mi  svi trebamo poticati manjine da njeguju svoj indentitet kroz običaje, folklor, živu riječ, kroz kultura koja se razvija kao svaka druga kultura svih naroda onih većinskih i manjinskih. Grad Zagreb svim nacionalnim manjinama je uvijek na dispoziciji i pomaže uvijek u njihovom kulturnom i drugom djelovanju. – rekla je Vesna Kusina, zamjenica gradonačelnika Milana Bnadića.

Na brojnim štandovima nacionalnih manjina našli su se gastronomski specijaliteti, predstavljeni su  tradicionalni običaji, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, poezija, izdavaštvo, tiskovine.

– Nacionalne manjine u Gradu Zagrebu kroz cijelu godinu vrlo aktivno predstavljaju svoje kulturno bogatstvo. Obilježavanjem ovog dana želimo pokazati različitost  nacionalnih manjina, građanima grada Zagreba i na ovaj način želja nam je da  još  više približimo veliko bogatstvo, kroz rukotvorine, tiskovine pa i gastronomske delicije, koje su karakteristične za države iz kojih dolazimo.-  rekao je Zoltan Balaž Piri , predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply