Od palice i paka do fotoaparata, fotograf Igor Šoban

Od palice i paka do fotoaparata, fotograf Igor Šoban

Knjiga ”Medveščak u KHL-u, najbolje fotografije iz prve KHL sezone” svjetlo dana će ugledati u četvrtak, 11. rujna 2014.

Službeni fotograf Medveščaka Igor Šoban s hokejom na ledu i zagrebačkim klubom povezao se još kao klinac krajem 80-ih. Tada je on bio jedan od onih na ledu koje sada vješto prati svojim objektivom, jedan od igrača Medveščaka, iako tek u povojima, koji je pokušao na sve moguće načine što prije upiti sve finte važne za braniče. Ipak, nakon nekoliko godina treniranja u mlađim kategorijama, spletom okolnosti Igor Šoban krenuo je drugim putem. Sudbina je za njega imala drukčiji plan. Fotografiju. A oko za ljepotu i detalje naslijedio je od djede kojemu je fotoaparat također bio glavno sredstvo izražavanja.
Igor Soban_KHL MedvescakŠoban se fotografijom profesionalno bavi već 15 godina. Njegove fotografije svakodnevno se objavljuju na stranicama vodećih domaćih i regionalnih tiskanih i internetskih medija, a trenutke Medveščak bilježi od 2011. godine. Upravo su ga ti ”ledeni” trenuci i naveli da objavi svoju prvu knjigu fotografija pod nazivom ”Medveščak u KHL-u, najbolje fotografije iz prve KHL sezone” koja će svjetlo dana ugledati u četvrtak, 11. rujna 2014, u zagrebačkom kinu Europa u sklopu premijere dokumentarnog filma ”O hokeju i Medvjedima”. Uvod je ovo u veliko otvorenje druge KHL sezone zagrebačkih Medvjeda koja počinje u nedjelju 14. rujna utakmicom protiv ruskog Sjeverstalja Čerepoveca u 17:45 sati.
”Kada je završila prošla sezona, nisam želio da sve te fotografije padnu u zaborav. Želio sam ih posložiti na jednom mjestu, tim više što je to bila prva sezona u KHL-u i svakako povijesna za klub. A što ima bolje od knjige koja će se na policama nalaziti i za sto godina? Fotografije će u knjizi živjeti vječno.”
Tijekom prošle sezone za Medveščak, što na utakmicama, što na ostalim klupskim događanjima, okinuli ste oko 30.000 fotografija i od tih 30.000 morali ste odabrati samo 180 najboljih.
”To je bio najteži dio posla jer smo željeli spojiti tri stvari – atraktivnost fotki, zastupljenost više manje svih igrača koji su igrali te sezone i navijače. Pokušali smo posložiti fotografije tako da ljudima bude knjiga zanimljiva, a i nismo birali samo one iz igre, već i iz teretane, s nekih događanja i druženja s navijačima. Sigurno smo mjesec dana radili na tome da sve skupa stavimo na hrpu, a prilikom odabira fotografija surađivao sam s klubom.”
Iako se čini, ali zamrznuti pravi trenutak u sportu jednim klikom fotoaparata nije lako, posebice ne u jednoj tako brzoj igri kao što je hokej na ledu. Jer nije tu samo pitanje oštrine fotografije, već su tu i detalji, atraktivnost, emocije… Vjerujemo da i fotografi moraju pratiti sve što se događa na utakmici.
”Naravno. Najbitnije je da si cijelo vrijeme u utakmici, da pratiš što se sve događa na ledu kao i trener, ali i oko leda. Moram biti jako koncentriran ako želim sve uloviti jer je hokej brza igra i općenito je teško uhvatiti sve zanimljive situacije, posebice duele.”
Vaša fotografija hokejske zvijezde i bivšeg igrača Medveščaka Jonathana Cheechooa, koju ste snimili tijekom treninga momčadi u teretani, izabrana je glasovima posjetitelja službenih stranica KHL-a najboljom fotografijom dana. Koliko vam znače takva mala/velika priznanja?
”Svako priznanje ti znači, bilo ono malo ili veliko. Što se tiče ove fotografije, razveselio sam se što je proglašena najboljom jer je drukčija. Uslikana je u teretani i na njoj se mogu vidjeti emocije koliko naporno rade u predsezoni i koliko se muče da bi u sezoni bili na visokoj razini.”
U moru fotografija kojima ste ovjekovječili medvjeđu premijernu sezonu u KHL-u koja vam je najdraža?
”Ona s ledom koja se nalazi na naslovnici. To je prva fotografija koju sam uslikao kada su počele prošlosezonske pripreme i to tik prije nego što su igrači prvi put uklizali na led na klizalištu Velesajam. Sasvim je drukčija od svih ostalih. Nije sportska, već ima malo umjetničkog u sebi.”
Knjigu ”Medveščak u KHL-u, najbolje fotografije iz prve KHL sezone” možete kupiti na utakmicama Medveščaka u Domu sportova ili je naručiti e-mailom na info@medvescak.com. Prihod ostvaren prodajom knjige bit će doniran Humanitarnoj zakladi KHL Medveščak Zagreb za društveno-odgovorne projekte koje klub s djecom, mladima i svojim navijačima provodi u lokalnim zajednicama.
O knjizi:
Tvrdi uvez: 200 stranica, numeracija primjerka (SERIJA 001 – 2014 // 001 – 2000)
Izdavač: Udruga KHL Medveščak Zagreb za KHL MEDVEŠČAK Zagreb
Za izdavača: Damir Gojanović, Ranko Vučinić
Urednici: Igor Šoban, Ranko Vučinić
Datum objave: 11. 09. 2014.
Jezici: hrvatski, engleski, ruski (trojezično izdanje)
Dimenzije: 25,8 x 25,8 cm, tvrdi uvez
Preporučena maloprodajna cijena: 299,00 kuna
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply