Inauguralni koncert i “Razbojnici” F. Schillera za početak sezone HNK Zagreb

Inauguralni koncert i “Razbojnici” F. Schillera za početak sezone HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu svoju 154. sezonu i prvu pod ravnanjem nove intendantice Dubravke Vrgoč počinje u subotu 13. rujna velikim inauguracijskim koncertom na kojemu će nastupiti ansambli njegove Drame, Opere i Baleta.

“Zamislili smo svečano otvorenje sezone po uzoru na velika europska kazališta, a s namjerom da ovo kazalište postane što prezentnije u kontekstu hrvatske kulture i teatra”, kazala je Vrgoč na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Napomenula je da je uvidom u primopredajni zapisnik po stupanju na dužnost utvrdila da ukupne obveze HNK s danom 1. rujna iznose gotovo 8,5 milijuna kuna. “Unatoč tome, vjerujem i obećajem da će HNK svojim repertoarom u ovoj sezoni biti važan u ovom gradu”, poručila je.

Prvo združeno predstavljanje ansambala središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće na početku nove sezone koncipirano je u tri dijela. Prvi je dio baletni, s koreografijom Pavle Pećušak na glazbu Johanna Sebastiana Bacha.

U drugom dijelu radnog naslova “Savršena ljubav” članovi dramskog ansambla čitat će tekstove S. Miletića, B. Gavelle, M. Krleže, I. Andrića, A.G. Matoša, N. Tesle, D. Dragojevića i drugih. “Riječ je o tekstovima pisanim tijekom 20. stoljeća, a koji su toliko suvremeni da će biti teško uočiti da ne pripadaju ovom vremenu”, kazala je Vrgoč.

Manifestaciju, koju režira Ivica Buljan, zatvorit će nastup Orkestra HNK pod ravnanjem maestra Nikše Bareze. Koncert će biti posvećen skladatelju Richardu Straussu u povodu 150. obljetnice njegova rođenja, a na repertoaru bit će dijelovi Straussove komične opere “Rosenkavalier”.

Bareza je istaknuo kako je koncert ujedno simbolična gesta inauguracije u Operu HNK dramske estetike koju je nova intendantica njegovala u svojem dosadašnjem radu.

Koncert je uvod u bogatu sezonu čiji dramski program već u ponedjeljak 15. rujna otvara premijera “Razbojnika” Friedricha Schillera u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera.

“Djelo je posljednji puta u toj kući postavljeno 1978. u režiji Želimira Mesarića po svojoj se tematici odlično uklapa u ovu sezonu jer se bavi nekim od bitnih pitanja ovog vremena, a to su pitanja morala, pitanja dobra i zla”, napomenula je Vrgoč.

Priča je to o sukobu dva fundamentalno različita ekstremna stava – jedan materijalistički a drugi idealistički, utjelovljena u dvojici braće.

“I jedan i drugi u svojim konsekvencama dovode do nasilja, do zločina”, kazao je Taufer, kojemu je to treća suradnja s tim teatrom.

Smatrajući da su ta dva poriva zapravo prisutna u svakome od nas Taufer je odlučio njihove dvije sudbine povezati u jednom glumačkom liku – obojicu braće glumi Bojan Navojec. “Zanimljivo kod Schillera je što on taj sukob, koji je imanentan ljudskom duhu, relativizira, te razmišlja o estetskoj dimenziji zločina”, dodao je redatelj.

Danko Ljuština je Karlov i Franzov otac Maximilian, Iva Mihalić utjelovljuje Karlovu zaručnicu Amaliu, a razbojnike – koji tu, osim što glume, također sviraju i pjevaju – glume Milan Pleština, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Damir Markovina i Kristijan Potočki. Glumački ansambl upotpunjuju Luka Dragić, Ljubomir Kerekeš i Livio Badurina.

Dramaturginja i v.d. ravnateljica Drame Ana Tonković Dolenčić istaknula je kako je riječ o rijetko izvođenoj predstavi zbog njezine izvorne duljine, čijen je obilje teksta u ovom slučaju jako skraćeno.

“Taj tekst ne nudi jednostavne zaključke, niti može ponuditi neku vrstu terapije ili dijagnoze, već samo predstaviti konflikte u kojima ćemo se svi prepoznati i spoznati da promjena počinje od pojedinca”, poručila je Tonković Dolenčić.

“Razbojnici” se u HNK-u igraju u prijevodu Alke Škiljan, scenografiju potpisuje Voranc Kumar, kostimografkinja je Barbara Podlogar, a skladatelj Aleksandar Pešut Schatzi. Svjetlo je oblikovao Deni Šesnić.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Denis CERIĆ/dc

Leave a Reply