ZAGREBAČKI HNS: „Povećanje prireza je nedopustivo“

ZAGREBAČKI HNS: „Povećanje prireza je nedopustivo“

Potaknut izjavom dogradonačelnice Grada Zagreba Sandre Švaljek o mogućnosti povećanja prireza za stanovnike Zagreba, zagrebački HNS poslao je priopćenje medijima u kojem želi istaknuti svoje nezadovoljstvo najavom fiskalnih mjera gradskih vlasti koje bi dodatno opteretile građane Zagreba. priopćenje donosimo u cijelosti.

Prirez od 18 posto koji građani Zagreba plaćaju godinama već je sad daleko najviši u državi dok istodobno, unatoč tako visokom prirezu, Zagreb godinama ne ulaže u  infrastrukturu poput vodovoda, kanalizacije i plina. S druge strane, gradovi s nižim prirezima imaju bolje riješeno pitanje odvoza i zbrinjavanja otpada, što znatno podiže kvalitetu života tamošnjeg stanovništva.

Smatramo da se ekonomska strategija Zagreba ne smije temeljiti na povećanju nameta već mjerama koje će omogućiti pokretanje zamrlog zagrebačkog gospodarstva. Poučeni dosadašnjim iskustvom sa zagrebačkom gradskom vlasti, bojimo se da bi povećanje prireza ionako omogućilo više novih studija „ni o čemu“ umjesto da se prioni rješavanju ključnih problema i zadovoljavanju komunalnih potreba građana. Naime, ne bude li se djelovalo na taj način izražavamo bojazan kako će se obistiniti davnašnje „predviđanje“ gradonačelnika Milana Bandića po kojem bi u Zagrebu trebali živjeti samo oni koji si to mogu priuštiti.

Zagreb ne smije biti otok za sebe već gradska vlast treba omogućiti građanima da državne novce koriste za svoje potrebe. Nedopustivo je da Zagreb s jedne strane ne sudjeluje u programima kao što su energetska obnova zgrada ili POS i ne koristi sredstva koja su mu na raspolaganju, a s druge strane vrlo ozbiljno razmišlja o još većem prirezu.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply