Brojni Zagrepčani podržali Pokret za radost na Cvjetnom trgu

Brojni Zagrepčani podržali Pokret za radost na Cvjetnom trgu

Nove su aktivnosti projekta Pokret za radost održane u petak 29. kolovoza u središtu Zagreba. Ondje su se na Trgu Petra Preradovića brojni Zagrepčani okupili kako bi sudjelovali u mjerenju svoje tjelesne spreme i priključili se vježbanju. Cilj je projekta promicanje zdravih životnih stilova i važnosti redovitoga kretanja te poticanje građana na vježbanje i boravak na otvorenome, a provodi ga tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji sa stručnjacima s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S pomoću mjerenja tjelesne spreme, koje je obuhvatilo mjerenje indeksa tjelesne mase, postotka masnoće u tijelu, krvnoga tlaka i broja otkucaja srca u mirovanju, Zagrepčani su stekli uvid u stanje svoje tjelesne spreme te u skladu s tim dobili i preporuku za kretanje i tjelovježbu. Projekt su podržale i brojne poznate osobe, među kojima su bile Sandra Bagarić, Mirna Maras, Anamarija Asanović, Mara Bratoš, Anita Dujić Veljača, Petra Kurtela, Ines Huskić  i drugi.

– Projekt Pokret za radost još je jedan od pokazatelja strateške usmjerenosti Coca-Cole HBC Hrvatska poticanju kretanja i zdravih životnih stilova. Njime želimo potaknuti građane na kretanje, a time neizostavno potičemo i dobro raspoloženje, što je u skladu s filozofijom naših robnih maraka koje promiču optimizam i radost. Sretni smo što su nam se brojni Zagrepčani pridružili u promicanju zdravlja, očito svjesni važnosti kretanja za kvalitetu života – istaknula je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević. Dodala je da su projekt pokrenule Skupina Coca-Cola Hellenic i tvrtka The Coca-Cola Company na svjetskoj razini u želji da potaknu primjenjiva rješenja za problem pretilosti te istaknula da je cilj projekta obuhvatiti 20 posto ukupnoga stanovništva u državama u kojima će se provoditi.

Pokret za radost započeo je u 14 sati vježbama razgibavanja, a uslijedile su radionice za tjelovježbu te plesne radionice. Stručnjaci su s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i promicatelji projekta mjerili tjelesnu spremu građana, odnosno indeks tjelesne mase, postotak masnoće u tijelu, krvni tlak i broj otkucaja srca u mirovanju. Podaci o tjelesnoj spremi bilježe se s pomoću posebne aplikacije na uređaju iPad, a stručnjacima i promicateljima služe za približnu procjenu zdravstvenoga stanja Zagrepčana i preporuke za oblik kretanja i rekreacije. Prva su mjerenja tjelesne spreme u Hrvatskoj provedena krajem travnja na zagrebačkome jezeru Bundek, a uslijedila su mjerenja u Splitu te na Međunarodnoj konferenciji o kineziologiji, Plitvičkome maratonu, maratonu Adria Bike i Danima Bačvica.

Mjerenja se provode na širokome uzorku pojedinaca različite dobi, spola i navika povezanih s kretanjem kako bi se dobila što vjernija slika općega stanja u stanovništvu, a svi ispitanici od stručnih kineziologa i promicatelja dobivaju i upute o prikladnim vježbama koje bi mogle utjecati na poboljšanje i unapređenje njihova stanja. Rezultati se bilježe i čuvaju, a građani mogu dati i svoju e-adresu kako bi dobivali redovite obavijesti o projektu te na temelju ponovnih mjerenja pratili promjene svoje tjelesne spreme tijekom godine.

Završnica projekta Pokret za radost bit će održana na zagrebačkome jezeru Bundek 13. i 14. rujna kad će se građani moći uključiti u niz zabavnih aktivnosti povezanih s kretanjem, poput rekreacijskih radionica, plesnih programa i skupne tjelovježbe, pod nadzorom stručnih instruktora te u društvu poznatih osoba iz javnoga života.

Leave a Reply