Zagrebački HNS: „Grad Zagreb mora biti pokretač razvoja, a ne otok za sebe“

Zagrebački HNS: „Grad Zagreb mora biti pokretač razvoja, a ne otok za sebe“

Govoreći o budućem djelovanju HNS-a u Gradu Zagrebu na današnjoj konferenciji za medije, predsjednica Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Anka Mrak- Taritaš  istaknula je kako HNS u Zagrebu želi biti građanska stranka, stranka kojoj su na prvom mjestu interesi građana.

„Građani Zagreba imaju niz potreba koje nisu vidljive na prvi pogled. Te potrebe u prvom se redu odnose na infrastrukturu poput uvođenja vodoopskrbe, odvodnje te plina. Ne govorim o asfaltiranoj ulici nego govorim ono što se nalazi u toj ulici i što ta infrastruktura znači. Činjenicu da na Trnju svi ljudi nemaju vodovod i kanalizaciju u 2014. godini smatramo nedopustivom“ rekla je Mrak-Taritaš.

Kao dva trenutno aktualna problema HNS ističe zbrinjavanje otpada jer je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji nema plan gospodarenja otpadom i rješenje načina zbrinjavanja otpada te problem sudjelovanja u projektu energetske učinkovitosti u sklopu kojeg drugi gradovi mogu osigurati državne subvencije dok građanima Zagreba to nije moguće.

„Analiziranjem svakodnevnih činjenica dolazimo do zaključka da se Grad Zagreb kao glavni grad Hrvatske koji bi trebao biti pokretač razvoja zemlje ponaša kao otok za sebe, odvojen od politike Vlade i Europske unije“ ističe Mrak-Taritaš.

Zagrebački HNS interese građana nastojat će ostvariti i putem svojih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Vedrane Gujić i Tomislava Stojaka. „Uloga i značaj gradskog zastupnika je u prepoznavanju potreba građana, ukazivanju na te potrebe u Gradskoj skupštini te nastojanju da se one zadovolje“ smatra Mrak-Taritaš. HNS-ovi Gradski zastupnici Vedrana Gujić i Tomislav Stojak i nadalje će progovarati o svim bitnim temama za Zagreb te nuditi rješenja. S ciljem otvaranja komunikacije s građanima i upoznavanja s njihovim problemima i potrebama Anka Mrak-Taritaš primat će građane Zagreba svaki prvi četvrtak u mjesecu od 16 sati u prostorijama Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba u Ilici 61.

Gradska zastupnica HNS-a Vedrana Gujić istaknula je kako bi temeljni cilj gradske politike trebao biti da za što nižu cijenu građani dobiju što višu kvalitetu usluge. Uz usluge koje grad standardno pruža, građanima Zagreba treba omogućiti sudjelovanje u programima koji se nude i drugim građanima Hrvatske poput energetske obnove obiteljskih kuća. Riječ je o aktualnom projektu u kojem Zagreb ne sudjeluje jer se nije javio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti. „U Zagrebu postoji velik broj obiteljskih kuća i sukladno tome velik interes građana za obnovu fasada, toplinske izolacije, stolarije ili promjenu sustava grijanja stoga se nadamo se da će se Grad Zagreb do kraja godine javiti na ovaj natječaj i time omogućiti subvenciju našim sugrađanima od 40-60%  iznosa za energetsku obnovu njihovih obiteljskih kuća“ rekla je Gujić.

Gradski zastupnik i potpredsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak rekao je kako HNS u Gradu Zagrebu želi biti otvoren prema svojim sugrađanima te kako će s tim ciljem on osobno nastaviti sa svojom praksom primanja građana u Gradskoj skupštini istaknuvši pritom kako se HNS zalaže za novi model politike u sklopu kojeg će izabrana osoba odgovarati za svaki svoj postupak i uvijek biti na raspolaganju svim građanima koji su je birali.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply