MILAN BANDIĆ: Tematska sjednica Skupštine približit će nas rješenju problema otpada

MILAN BANDIĆ: Tematska sjednica Skupštine približit će nas rješenju problema otpada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas da će nakon sutrašnje tematske sjednice o gospodarenju otpadom Gradska skupština biti korak bliže usvajanju konačnog prijedloga studije utjecaja na okoliš, prostornog plana i najvažnijeg dokumenta – plana gospodarenja otpadom.

Bandić je na konferenciji za novinare najavio da će tematska sjednica Gradske skupštine pružiti dodatne argumente za rješavanje kontroverzi oko spalionice i termičke obrade otpada. Ako bi se na tematskoj sjednici iznudilo neko drugo rješenje za komunalni otpad, to bi odgodilo rješavanje problema za još šest mjeseci do godinu dana.

Podsjetio je da su krajem prosinca od resornog ministarstva zatražili suglasnost za lokacijsku dozvolu za termičku obradu otpada na Resničkom Rukavcu, ali nakon osam mjeseci dobili su odbijenicu. “Ne znam zašto se na to čekalo osam mjeseci i želim vjerovati da to nije politički potez pred sjednicu Gradske skupštine”, rekao je Bandić.

Poručio je ministrima i gradskim zastupnicima da je ta treća sastavnica gospodarenja otpadom problem za najmanje pola Hrvatske i apelirao na sve da se izdignu iznad politike.

Komentirajući kritike iz SDP-a na reklamu u kojoj osobno “kuha ajngemahtec” i poziva građane na odvajanje otpada, Bandeć je poručio da je spreman “skinuti se u tange na Jelačić placu”, ako je to u interesu građana Zagreba i Hrvatske.

“Ovdje nema pobjednika i poraženih. Svi smo pobijedili što prije donesemo dokumente i konačno Zagreb stavimo uz bok Beča koji ima pet spalionica – dvije opasnog otpada i tri komunalnog otpada”, kazao je Bandić.

Pozvao je ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da zajedno riješe problem, te da Zagrebu što prije dostavi provedbeni akt kako bi mogli provesti odluku Gradske skupštine i naplaćivati odvoz komunalnog otpada po volumenu.

Također je Zmajlovića pozvao da suspendira odluku kojom je Gradu Zagrebu zabranio odvoz glomaznog otpada na odlagalište Jakuševec i omogući mu da to može raditi do 2018. Bandić je ustvrdio da “Zmajlović svojom nepromišljenom odlukom generira divlje deponije diljem grada”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply