DAVOR BERNARDIĆ: Zagreb mora biti primjer od kojeg drugi uče kako treba

DAVOR BERNARDIĆ: Zagreb mora biti primjer od kojeg drugi uče kako treba

Na konferenciji za medije zagrebačkog SDP-a na temu donošenja plana za gospodarenje otpadom Davor Bernardić ponovio je da je to pitanje života za sve građane Zagreba te da mu je jako žao što Zagreb zadnji u Hrvatskoj donosi taj plan. “Zagreb mora biti primjer od kojeg drugi uče kako treba, a sada mogu jedino učiti kako ne treba” izjavio je Bernardić.

Naglasio je da će se zastupnici SDP-a voditi sa dva ključna kriterija kad je ova tema u pitanju – zdravlje i cijena. “Oko zdravlja se ne pregovara, tehnologija mora biti čista i sigurna. Od tog ne odustajem! S druge strane, bitno je da građane košta što manje. Ovo ne smije biti spalionica novaca građana Zagreba, a na to mi smrdi iako nije ni počela kuriti.”-bio je slikovit Bernardić i nastavio “zato smo tražili odgovore kojima nismo zadovoljni. Udio plastike u komunalnom otpadu je preko 25%, PVC sadrži preko 58% klora, a ukupni udio klora prilikom spaljivanja mora biti manji od 1% i stvarno mi nije jasno kako to planiraju postići i misle li da su građani Zagreba štrumfovi koji vjeruju u te bajke.”

Također je naglasio da u odgovorima stoji da zbrinjavanje otpadom košta između 30 i 50 eura po kućanstvu pa se zapitao hoće li i građani plaćati takvu cijenu zbrinjavanja otpada.

Osvrnuo se i na problem primarne selekcije otpada pa je konstatirao da su zeleni otoci za građane zaista otoci, u punom smislu te riječi, na koje se “putuje i do pola sata katamaranom” i istaknuo da su potrebni dodatni napori i poticaji kako bi se pokrenula primarna selekcija koja je najvažnija u procesu kvalitetnog zbrinjavanja otpadom.

Na kraju konferencije Bernardić je ponovno postavio pitanje predsjedniku skupštine Darinku Kosoru na koje redovito ne dobiva odgovor: “Reklame su još uvijek na Trgu. Zašto?”

Foto: MArio ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply