Sveučilište u Zagrebu – nakon ljetnog upisnog roka popunjena medicina i vojni studiji

Sveučilište u Zagrebu – nakon ljetnog upisnog roka popunjena medicina i vojni studiji

 Preddiplomski studiji Sveučilišta u Zagrebu, nakon prvog upisnog roka, popunjeni su više od 88 posto – u cijelosti su popunjeni biomedicinski fakulteti i oba vojna studija, dok je najviše slobodnih mjesta ostalo na nastavničkim studijima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ukupna upisna kvota iznosila je 12.401 mjesto, na koja su dosad upisana 10.954 studenta, a rezultati ljetnih upisa na razini su prošlogodišnjih, izvijestila je danas prorektorica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare održanoj nakon ljetnog upisnog roka za iduću akademsku godinu.

Popunjenost na razini redovitih studenata je 93,46 posto, a na razini izvanrednih studija 68,63 posto. Najslabija je popunjenost kvote za strance i iznosi svega 17 posto, ali to je dobrim dijelom posljedica činjenice da se EU državljani upisuju unutar kvote za hrvatske državljane.

U jesenskom roku upisivat će se i studenti s poplavom pogođenih područja i to na način da se na studijske programe koji su popunjeni u ljetnom upisnom roku upisuju studenti izvan kvote ukoliko su ostvarili više ili jednako bodova kao posljednji na rang listi.

Najviše je slobodnih mjesta (83) za upise u jesenskom roku ostalo je za nastavničke studije u prirodoslovnom području (PMF) – matematika i fizika, fizika, fizika i informatika, fizika i kemija, fizika i tehnika.

Divjak je istaknula da Sveučilište stipendijama i subvencijama podupire studente nastavničkih smjerova u prirodoslovlju, informatici i matematici, no radi se o zahtjevnim studijima nakon kojih studenti imaju perspektivu zapošljavanja na potplaćenim i ne osobito cijenjenim zanimanjima.

Deficitarnost tih kadrova važno je pitanje za gospodarski razvoj Hrvatske, na kojemu će trebati zajedno raditi ne samo resorno ministarstvo, već i Vlada te fakulteti koji obrazuju nastavnike u ovim područjima, rekla je Divjak.

U tehničkom području ima još 422 slobodna mjesta, najviše na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (168), Grafičkom fakultetu (64), Prometnom fakultetu (104) te Metalurškom fakultetu (33) i to većinom na stručnim studijima.

Slobodnih mjesta ima na nekoliko studija Agronomskog fakulteta (21) te Šumarskog fakulteta (55), 87 mjesta ima ukupno na studijima Ekonomskog fakulteta, te 69 na studijima Fakulteta organizacija i informatike, 119 mjesta na stručnim izvanrednim studijima Kineziološkog fakulteta, 117 mjesta preostalo je i na studijima Pravnog fakulteta i 20 na Fakultetu političkih znanosti.

Unutar humanističkog područja, još uvijek su 82 slobodna mjesta na studijima Filozofskog fakulteta te 46 mjesta na Hrvatskim studijima. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu preostalo je 146 mjesta za jesenski upisni rok.

U umjetničkom području na akademijama za jesenski rok preostalo je 89 slobodnih mjesta po različitim studijima.

Što se tiče diplomskih studija, Sveučilište u Zagrebu objavilo je na stranici www.unizg.hr natječaj za upis studenata na prvu godinu, a kvota za upis slična je prošlogodišnjoj.

Osigurana su ukupno 8833 mjesta, pri čemu je 7487 mjesta osigurano za redovite studente, 1075 mjesta za izvanredne, te 271 mjesto za za državljani zemalja izvan EU.

Redoviti studenti koji upisuju prvu godinu diplomskih studijskih programa na hrvatskom jeziku neće morati plaćati participacije u troškovima studija.

U okviru ovogodišnje kvote predviđeno je i 30 mjesta na diplomskom studiju na engleskom jeziku Managerial Informatics na Ekonomskom fakultetu, koliko se studenata može upisati i na novi diplomski studij Master of European Studies pokrenut na Fakultetu političkih znanosti.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply