MILAN BANDIĆ: Ja neću biti grobar Cibone

MILAN BANDIĆ: Ja neću biti grobar Cibone

rekao jegradonačelnik na “Aktima gradonačelnika” uoči  16. Sjednice Gradske skupštine na kojoj će se  na dnevnom redu naći rebalans proračuna. Raspravljat će se među ostalim i o samostojećim telekomunikacijskim razvodnim ormarićima, a i Cibona će opet biti na Dnevnom redu.

Gradski  proračun rebalansom će se povećati za 300 milijuna kuna, tako da će ukupno iznositi 7,3 milijardi kuna. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da se proračun povećava prvenstveno zbog namjenskih prihoda u visini od 270 milijuna kuna, a radi se o decentraliziranim sredstvima za sanaciju zdravstva, legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i aplikacijama Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Svatko razuman morao bi glasati za predloženi rebalans proračuna, jer u protivnom neće biti izmirene obveze ustanova u Zagrebu zajedno s pripadajućim kamatama.- rekao je Slavko Kojić.

Cibona je ponovo aktualna i bit će na Dnevnom redu i na 16. Sjednici gradske skupštine Grada Zagreba, a gradonačelnik je održao poduži monolog kojeg donosimo u cijelosti.

–  Točka oko Cibone na sutrašnjoj Skupštini benigne je prirode, radi se o ispravku (3. Točka dnevnog reda). Ja sam počasni predsjednik Dinama peti u povijesti, počasni predsjednik rukometnog ženskog  kluba Trešnjevka, to su moje funkcije i bio sam osam mjeseci predsjednik vaterpolo kluba Mladost, to mi može posvjedočiti Kojić, doveli smo Mladost do predstečaja, procedura još traje. Što se tiče Cibone, gradonačelnik Bandić, Lovrić će to potvrditi ili demantirati, kada smo 2010. godine krenuli sa tim zamolio sam kolegu Heraka (Mirko Herak pročelnik Gradskog kontrolnog ureda) da podvučemo crtu o Ciboni i sve „manifetluke“ prijavili nadležnim institucijama, prije tri i pol godine, polovicom 2010., i nikada nismo dobili nikakav odgovor. Želim naglasiti da je četvrtina prostora iznajmljivana bez niti jednog papira u Ciboni. Transferi su rađeni i ovako i onako, da li je pri tom napravljeno neko kazneno dijelo, ne znam. Nitko nikada nije pozvan ni na što!!! I sada netko otkriva toplu vodu i priča o transparentnosti kako treba učiti gradonačelnika Bandića, Lovrića, Kojića i Antunovića o transparentnosti i trošenju novca. Ponavljam da sam prije tri  i pol godine, davao prijavu Državnom odvjetništvu i policiji da naprave svoj dio posla i to sam deset puta valjda ponovio u medijima. Nema ovdje medija u kojem nisam govorio i nikada nisam dobio nikakav odgovor, ni Gradski ured za kontrolu, niti sam ja u javnosti nešto pročitao.  Stotinjak milijuna kuna duga kojeg smo naslijedili je razlog zašto je Cibona na koljenima. Pokušali smo, svatko bi normalan pokušao spasiti brend Cibone i mi smo u tom velikom dijelu i uspjeli, stalno nas je nešto lupalo po glavi, stalno neki novi dugovi i stalno neki novi računi iz pretkodnog razdoblja, i to je istina, što da mi činimo, ja neću biti grobar Cibone! Predstečaj koji smo pokrenuli ima svoj zakonski tijek, strpite se, a što se tiče institucija pravne države ja ih s ove govornice pozivam da reagiraju, da eventualno sprovedu, eventualno ispitaju i eventualno procesuiraju onoga tko je odgovoran, ja znam tko nije, ja i ovi moji kolege! Mi smo odgovorni zato što smo pokušali spasiti ono što se spasiti dalo. Možda to nismo trebali raditi, možda smo trebali pustiti da to voda odnese, a ja da se ponovno rodim, opet bi isto napravio, jer u gradu nema većeg zaljubljenika u sport od gradonačelnika Bandića. Ni manjeg ni većeg onoga koji voli Cibonu više od mene. Oni koji misle da imaju čarobni štapić, kolega Lovrić neće mi zamjeriti, neka sutra bude predsjednik Cibone, ali ne da bude predsjednik tako da gradonačelnik samo daje pare. Neka postane predsjednik, samo neka novce pronađe, i nije da je neka cifra, samo 40-tak milijuna kuna, to je sitna lova, evo ja ih pozivam!- ciničan je bio gradonačelnik Bandić i nastavio u istom tonu.

– Prema tome veseli me sutrašnja sjednica, žao mi je što sam bio odsutan i nisam prisustvovao posljednjoj sjednici Skupštine, jer sam bio u Rimu i Kazahstanu. Veseli me jer ja njih sve volim, to su sve moje bebe, moji drugovi do jučer Skojevci, nestašna „deca“ i veseli me sutra da ću sa njima provesti dan kao odgovoran čovjek vremena, u međusobnoj komunikaciji, a svaki dan nešto novo naučim i sutra bi mogao nešto naučiti, a sudući prema oštroj retorici na presicama, u susret rebalansa, bit će dosta interesantno.- završio je Bandić, a onda se za riječ javio Slavko Kojić.

– Samo jedna kratka dopuna. Kada je riječ o nastojanjima da se izađe u susret i pomogne sanaciji financijskog stanja u Ciboni, uvijek se zaboravlja posebno naglasiti slijedeće: Grad Zagreb svojim intervencijama nikada nije ni lipe oštetio grad Zagreb. Svaka financijska aktivnost koju je u dva navrata Grad Zagreb učinio pokrivena je kolateralom u nekretninama. Dakle Grad Zagreb nije financirao Cibonu niti jednom lipom kao neto rashod, već je to činio na način da se pokrije s nekretninama s kojima je raspolagala Cibona! To je vrlo bitna stvar, jer se stalno upire u Grad Zagreb sa rečenicom da je sanirao Cibonu. Grad Zagreb je to učinio odkupom nekretnina na ovaj ili onaj tehnički način. Prvi put je to bilo otkupom potraživanja zagrebačke banke, a sada kupovinom ostatka nekretnina. Vrlo važna stvar, dakle nismo dirali neto rashod u proračunu Grada zagreba u korist Ciboni. Ne do Bog da smo to napravili, jer bi već bili na četiri adrese.- zaključio je konferenciju za medije – Akte gradonačelnika Slavko Kojić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply