DAVOR BERNARDIĆ: Predsjednik Skupštine asistira Masterchefu u pripravi ajgenmahteca!

DAVOR BERNARDIĆ: Predsjednik Skupštine asistira Masterchefu u pripravi ajgenmahteca!

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj ususret 16. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba osvrnuo se na kozmetičke izmjene Proračuna Grada Zagreba, pad komunalnog doprinosa za 34 % i alarmantno smanjenje invesiticija u Gradu.

– Sve što se gradi, gradi se na dug zadužujući budući proračun. Očekivali smo  u rebalansu povlačenje europskih sredstava, ali nema ni projekata ni sredstava. Grad se ponaša prema načelu: „Eure nećemo, a kune nemamo!“- rekao je Bernardić.

Osvrnuo se i na problem Košarkaškog kluba Cibona za čije je rješavanje svih  financijskih dubioza na prošloj sjednici Gradske skupštine izdvojeno 45 milijuna kuna, a sada se opet ne zna koliki je stvaran dug, problem nije riješen, a klub ne može igrati u Euroligi.

– Cibona treba biti ponos Grada, a ne problem!– istakao je Davor Bernardić.

Komentirao je i ukidanje Odluke o građevinskom zemljištu koja je štitila gradske interese i sprečavala „divlju“ zamjenu zemljišta, nakon čega su sve češće na dnevnom redu Gradske skupštine zamjene zemljišta, prodaja po cijenama puno nižim od tržišnih te kupovina zemljišta po vrlo visokim, ekonomski neisplativim i neopravdanim cijenama:

– Grad svoje zemljište u Dugavama daje za 144 eura, a istovremeno u Sesvetama kupuje za 300 eura. To prolazi, tu svi valjda imaju nekakav interes. Ili kupnja zemljišta na Branimirovoj za 2500 eura po kvadratu, a kvadrat stana manje kosta. Masterchef iz Gradske uprave skuhal je opet zamjenu zemljišta. Predsjednik skupštine asistira masterchefu u pripravi ajgenmahteca. Ova zamjena zemljišta je takva kuhinja, takav jedan ajgenmahtec,  koji će građani godinama pamtiti, ako zbog ničeg drugog, onda zbog paprene cijene!

Gradski zastupnik dr. sc. Damir Godec osvrnuo se na javnu raspravu o gospodarenju otpadom koja je bila samo prezentacija gotovih rješenja, bez sluha za konstruktivne kritike i kvalitetnije, modernije i manje štetne prijedloge građana i same struke. Komentirao je i izmjene statuta osnovnih i srednjih škola u čije su prijedloge ugrađene odredbe da školski odbori biraju ravnatelje bez prethodnog intervjua.

– Ovakvo netransparentno biranje ravnatelja, koji bi trebali obnašati tu vrlo odgovornu i osjetljivu dužnost, nije u interesu 100 000 učenika u Gradu Zagrebu i njihovih roditelja.

Naglasio je i kako Gradonačelnik, nakon iskteka kolektivnog ugovora, nije ispunio obvezu kolektivnog pregovaranja u dobroj volji s djelatnicima u kulturi i djelatnicima u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, koju ima prema čl. 256. Zakona o radu, te pod krinkom solidariziranja sa smanjenjem plaća djelatnicima u gradskoj upravi, prijedlogom pravilnika smanjenjuje plaće i u ovom sektoru iako su osnovice plaće, kao i same plaće već niže. Bez kolektivnog ugovora ovi su djelatnici ostali nakon više od 17 godina, a plaće i stečena prava im se smanjuju u vrijeme kad gradski proračun raste za 300 milijuna kuna.

– Politici nije mjesto u kulturi, umjetnosti, stvaralaštvu. U kulturnim ustanovama nema mjesta političkom kadroviranju. Zagrebačka kultura treba biti apolitina i projektno i programski usmjerena,- naglasio je Davor Bernardić, te za kraj poslao poruku Predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Darinku Kosoru: „Reklame su i dalje na Trgu bana Josipa Jelačića“.

 Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply