ALAN LETANG: Igrački put sam završio na najboljem mogućem mjestu – s vama u Zagrebu

ALAN LETANG: Igrački put sam završio na najboljem mogućem mjestu – s vama u Zagrebu

Alan Letang završio jedno putovanje s Medvjedima, ali nastavlja drugo…

Tijekom proteklih pet sezona iznad mnogih brojeva na dresu Medveščaka mijenjala su se imena. U svakoj novoj sezoni neki su brojevi po prvi put izlazili na led, dok su neki čekali svojeg novog vlasnika. No od prve Medveščakove sezone EBEL-a pa sve do prve sezone u velikom KHL-u, u Brlogu samo jedan broj nije promijenio svog vlasnika. Kapetanski dres s brojem 28 svih pet sezona pripadao je jednom igraču, Alanu Letangu.
Pet sezona u nizu Alan Letang je ostavljao srce na ledu, borio se s ozljedama i svake sezone vodio Medveščak do playoffa. Među navijačima, koji su prema njemu osjećali mnogo više od običnog poštovanja, uvijek je uživao poseban status. Na žalost svih navijača Medveščaka i ljubitelja hokeja, Letangov kapetanski dres s brojem 28 nećemo imati priliku gledati na ledu Doma sportova u nadolazećoj sezoni. U svojoj 39. godini Alan Letang je odlučio završiti svoju profesionalnu igračku karijeru.
Međutim, svaki kraj znači ujedno i novi početak. Petogodišnji kapetan Medveščaka će svoju profesionalnu karijeru u hokeju nastaviti na klupi Medveščaka u funkciji pomoćnog trenera uz bok novom glavnom treneru Chucku Weberu. Ne sumnjamo kako će svoju ulogu na klupi shvatiti i obavljati jednako odgovorno i kvalitetno kakvim nas je navikao da ga gledamo i na ledu.
Koliko je uistinu ovaj trenutak u životu za njega značajan te koliko Alanu Letangu znači da se ovaj zaokret u profesionalnoj karijeri dogodio upravo u Medveščaku, ne bismo znali da nije odlučio napisati pismo u kojem se direktno obraća i zahvaljuje navijačima na prijateljstvu koje su izgradili u posljednjih pet sezona i koje se nastavlja…
Dragi navijači,
došao je i taj dan, trenutak od kojeg niti jedan sportaš ne može pobjeći, moment u kojem nikome nije lako priznati si da je gotovo. Da, došao je trenutak u kojem moja profesionalna igračka karijera staje i kojim završavam ovu prvu vrlo aktivnu fazu svoje sportske karijere. Potez o kojem sam mnogo razmišljao povlačim tužan, ali punog srca, jer znam da sam završio igrački put na najboljem mogućem mjestu – s vama u Zagrebu!
Dolazeći u Hrvatsku 2009. godine nisam mogao ni sanjati da će meni i mojoj obitelji Zagreb i Hrvatska postati “dom daleko od doma”, a Medveščak moja druga, sportska obitelj. Žalostan sam što je igračkoj karijeri došao kraj, ali istovremeno i sretan jer sam imao priliku igrati s nekim od najboljih suigrača u karijeri, ali i igrati za najbolje navijače na svijetu.
Hvala vam na svakom trenutku provedenom zajedno u ovih pet nezaboravnih godina. Hvala vam na svakom pljesku koji ste mi uputili, na svakoj eksploziji oduševljenja kada je na led Doma sportova izlazio broj 28, ponosan što ste me zvali svojim kapetanom. Hvala vam na podršci u lijepim i teškim trenucima, u pobjedama, porazima i ozljedama, hvala vam na transparentu ‘Kapetan Superhero’, svakoj pjesmi, čestitci, primjedbi, pozdravu i emociji koju ste mi uputili.
Međutim, ja ne ostavljam Zagreb i Hrvatsku! Naš zajednički put ovdje nije ni izbliza završio i uvjeren sam da su pred nama još brojne pobjede. Odlučio sam prihvatiti ponudu svojeg kluba da u novoj sezoni obavljam funkciju pomoćnika glavnog trenera prve Medveščakove momčadi. Time za mene počinje novo, uzbudljivo poglavlje u kojem želim pridonijeti u daljnjem razvoju ovog kluba. Ne želim propustiti niti jednu stanicu tog putovanja, ali želim i dalje na to putovanje ići zajedno s vama. Zato, dragi navijači, sve vas pozivam da, kao i dosad, budete naši najvredniji suputnici jer kako je jednom rekao Damir Gojanović ‘mali ljudi postoje kako bi zajedno činili velike stvari’. Idemo zajedno, do kraja jer ne zaboravite ‘#togetherweare’.
ZIG-ZAG, vaš Alan Letang.
Alan Letang je u Medveščaku kao igrač proveo pet sezona, četiri u EBEL-u i jednu u KHL-u. U KHL-u je 2013./2014. odigrao 19 utakmica i upisao dva gola, jedan u osnovnom dijelu prvenstva i jedan u posljednjoj utakmici konferencijskog četvrtfinala, te tri asistencije, dok je u EBEL-u u dresu Medveščaka skupio 216 utakmica i 96 bodova, a od prve sezone povjerena mu je i kapetanska uloga te je s ponosom pet sezona nosio slovo ”C” na prsima.
Ove godine, 2014., je zaigrao i za hrvatsku reprezentaciju u hokeju na ledu, dok je 2013. u reprezentaciji obnašao dužnost generalnog menadžera. Od 2014./2015. će se pak okušati u novoj ulozi, u ulozi pomoćnog trenera.
Prije dolaska u Medveščak Letang je igrao za AHL klubove Fredericton Canadiense, Saint John Flamese, Bridgeport Sound Tigerse, tadašnje IHL klubove Michigan K-Wingse i Utah Grizzliese (današnji član ECHL-a), ESV Kaufbeuren, Augsburger Panther, Hamburg Freezerse i Nürnberg Ice Tigerse (DEL), Zug (NLA) i Langnau (NLB) te austrijski Innsbruck. Godine 1993. izabran je na NHL draftu kao 203. izbor od strane Montreal Canadiensa, a tijekom profesionalne karijere odigrao je i 14 utakmica u najjačoj hokejskoj ligi na svijetu NHL-u noseći dres Dallas Starsa, Calgary Flamesa i New York Islandersa.  Od 2010. Alan Letang je sportski glasnogovornik UNICEF-a.

Tekst: KHL Medveščak

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply