Miran Tikvicki virtuoz na tamburici

Miran Tikvicki virtuoz na tamburici

Skroman, virtuoz na tamburici osamnaestogodišnji Miran Tikvicki iz Subotice, zamolio je gradonačelnika  Milana Bandića za nedavnog posjeta Subotici, za pomoć u daljnjem školovanju.

Miran Tikvicki, dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada, a zadnja i najvrjednija je američka stipendija  na prestižnom Berklee College of Music  smjer Glazbena  terapija.

–   Prošle godine sam prisustvovao audiciji za Berklee College of Music. Dobio sam stipendiju od 18.000 dolara, ali  nemam mogućnost sam platiti ostatak, pa sam pomoć potražio od raznih ministarstava i udruga, no svi su me odbili, i prošli tjedan kada ste bili u Subotici odlučio sam se obratiti Vama.-rekao je Miran Tikvicki.

Stipendija  od 18 000 dolara nije dovoljna da bi Miran mogao studirati, to je samo trećina od onoga što ovom mladom glazbeniku treba. Grad Zagreb je odlučio pomoći u ostvarenju životnog sna ovoga mladog glazbenika, s 20 000 dolara, a preostali iznos Miran će pokušati dobiti od resornih ministarstava.

– Ukoliko ne dobiješ potreban novac, naći ćemo se opet ovdje u rujnu i naći rješenje. Ti ideš u Berklee radi tamburice, Subotice, radi Zagreba i Hrvatske, i ja ti čestitam i želim puno uspjeha i sreće, ovo je primjer da postoje i lijepe hrvatske priče. – rekao je Milan Bandić.

–  Želio bih studirati terapiju glazbom koja se bazira na pomoći pri učenju osobama s posebnim potrebama. Volio bih istraživati kako glazba utječe na ljude s poremećajima poput PTSP-a od kojeg u Hrvatskoj, nažalost, pate mnogi koji su preživjeli drame i tragedije. Osim toga, regija u kojoj sam odrastao, Vojvodina, je jedna od tri vodeće regije u svijetu po broju suicida, Zbog toga bih volio pomagati ljudima koji su skloni samoubojstvu. Kada završim školovanje vračam se u svoj rodni kraj kako bi pomogao svojim sugrađanima. – dodao je Miran Tikvicki.

Na  kraju primanja Miran je uzeo svoju tamburicu u ruke i zasvirao, prisutnima je  izmamio smiješak na lice i potvrdu da se takav talent treba podržati.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply