PRIOPĆENJE/ZAGREBAČKI HNS: Oštro se protivimo smanjenju plaća djelatnicima u kulturi i predškolskim ustanovama

PRIOPĆENJE/ZAGREBAČKI HNS: Oštro se protivimo smanjenju plaća djelatnicima u kulturi i predškolskim ustanovama

Zagrebački HNS oštro se protivi najavljenom smanjenju plaća djelatnicima u kulturi i predškolskim ustanovama Grada Zagreba što gradske vlasti planiraju napraviti već od ovog mjeseca.

HNS smatra nedopustivim i neprihvatljivim način na koji Grad Zagreb želi postići da odgajateljice u vrtićima i djelatnici u kulturi imaju manje plaće nego djelatnici u gradskoj upravi s nižim stupnjem obrazovanja. HNS je već nekoliko puta upozoravao na izbjegavanje socijalnog dijaloga sa sindikatima u kulturi i sindikatima predškolskog odgoja od strane predstavnika Grada Zagreba, a događanja zadnjih dana pokazala su da gradske vlasti nisu ni željele socijalni dijalog već samo izbjeći rješavanje problema.

– Ovo je prvi put u dvadeset godina da se kolektivni ugovor za ove dvije djelatnosti u Gradu Zagrebu ne poštuje te da se, bez obzira što je istekao, ne primjenjuje zakonska mogućnost produljenja njegovih odredbi. Stoga podržavamo sindikate kulturnih djelatnika kao i predškolskih ustanova Grada Zagreba te njihovo nastojanje da pitanja svojih plaća i ostalih prava iz kolektivnog ugovora riješe kvalitetno, a ne silom i nasilništvom kakvim nad njima provodi Grad Zagreb,- poručio je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply