SANDRA ŠVALJEK: Rafting na Savi upotpunit će turističku ponudu Zagreba

SANDRA ŠVALJEK: Rafting na Savi upotpunit će turističku ponudu Zagreba

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek dočekala je sudionike Sava Rafta ispod Mosta slobode.

– Ovo je super ideja,  rafting na Savi upotpunit će turističku ponudu Zagreba i nadam se da će ovakvi sadržaji doprinijeti duljem boravku turista u Zagrebu koji trenutno ostaju u prosjeku 1,7 dana. Mi u gradu podržavamo inicijative da se obogati turistička ponuda i nadam se da će i sami Zagrepčani htjeti isprobati rafting na Savi. Ovo je još jedan korak približavanja  Save Zagrepčanima i Zagrebu. Nikada se nisam vozila niz Savu, ali sigurno ćemo se obiteljski jednom spustiti raftingom niz Savu,-izjavila je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

Riječ je o panoramskom raftingu na rijeci Savi kroz grad Zagreb, što je novina u turističkoj  ponudi Grada. Kroz projekt Sava Raft ponudit će se edukativno, zabavno – sportski program. Edukativni dio uključuje upoznavanje građana prvenstveno sa životom u prirodi, očuvanjem prirodnih ljepota kao i prekrasnim pogledom na Zagreb.

Idejni začetnik  raftinga na Savi koji će svakako proširiti turističku ponudu Zagreba je Ivica Zdravić, profesionalni instruktor raftinga i tvrtka Nemo Adria čiji su instruktori i ronioci dio Civilne zaštite grada Zagreba.

– Mi smo se spuštali nekoliko puta Savom u potrazi za izgubljenim  osobama i utopljenicima. Kao profesionalac u raftingu koji je adrenalinski sport želio sam osmisliti spust niz Savu, a sudjelovanje u potragama za nestalim osobama došla je ideja da i na Savi napravimo rafting. Veliku pomoć i podršku imamo od Grada Zagreba i turističke zajednice Zagreba. Spuštanje Savom od Jankomirskog mosta do Mosta slobode trajalo je sat i pol. Vremenska dužina raftinga ovisi o vodostaju, što je niži vodostaj spust traje duže,- rekao je Ivica Zdravić.

Na dočeku sudionika Sava Rafta bila je i direktorica Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačkog holdinga štefica Mihalic.

– Nisam se nikad spuštala raftingom savom, ali kao bivša sportašica u sinkroniziranom plivanju i veslanju velika mi je želja i spustit se raftingom niz Savu!- rekla je Štefica Mihalic.

Projekt raftinga na Savi uklapa se i u projekt Lijepa naša Sava kojeg su  partnerski pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Coca-Cola HBC Hrvatska. Projekt uključuje institucije na svim razinama, od državnih tijela do gradskih uprava Siska, Slavonskoga Broda i Županje te turističkih zajednica i muzeja u Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji na lokalnoj razini, sa zajedničkim ciljem zaštite i promocije rijeke Save.

– Projekt Lijepa naša Sava traje od 2008. I na tragu tog projekta dali smo financijsku potporu tvrtki Nemo Adrija i u suradnji s njima napravili cijelokupni projekt raftinga na Savi. U sklopu približavanja Save građanima gradova koji žive u Savu imat ćemo niz akcija uz gradove u Savu gdje ćemo promovirati sve prednosti života uz Savu i turizam, ondosno da građane približimo još više Savi. Nažalost Sava je ove godine pokazala i svoju tamnu i ćudljivu stranu. – rekaoje Igor Ćutuk, rukovoditelj odnosa s javnošću Coca–Cola  HBC Hrvatska.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply