48. Međunarodna smotra folklora, 16.-20.7.2014.

48. Međunarodna smotra folklora, 16.-20.7.2014.

Od srijede, 16. srpnja do nedjelje, 20. srpnja 2014.održava se 48. Medjunarodna smotra folklora, jedan od najstarijih zagrebackih festivala od nacionalnog znacenja! 

Ovogodisnja Smotra posvecena folkloru i drugim tradicijama Medjimurja, uz brojna medjimurska folklorna drustva, predstavit ce i sudionike iz drugih krajeva Hrvatske te goste iz Belgije, Egipta, Iraka, Italije, Kanade, Kolumbije, Madjarske, Makedonije, Slovacke i Slovenije.

48. Međunarodna smotra folklora osobitu pozornost posvećuje folkloru i drugoj baštini Međimurja, najsjevernijeg dijela Hrvatske. Međimurska kulturna baština je obilježena doticajima sa susjednim narodima i kulturama, osobito mađarskim i slovenskim, pa su među sudionicima Smotre i njihovi predstavnici. Na Smotri sudjeluju i odabrana folklorna društva iz drugih krajeva Hrvatske, Međimurci koji žive u Ljubljani i folklorni ansambli iz udaljenijih stranih zemalja. Uz Smotru na pozornicama održavaju se i izložbe, plesne i glazbene radionice te koncerti tradicijske (pučke) crkvene glazbe i etnoglazbe. S radošću objavljujemo da su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb ovih dana proglasili zagrebačku Međunarodnu smotru folklora festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, ali i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića (svakodnevno u 10 i 20 sati, osim petka od 19 sati), na ljetnoj pozornici Gradec (od petka do nedjelje u 21 sat), i u crkvi sv. Katarine (nedjelja, 19.30 sati), plesne radionice na Gradecu, u Gornjogradskoj gimnaziji na Katarininu trgu te u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a glazbene radionice i izložba u Etnografskom muzeju Zagreb.

Iz programa izdvajamo:

Koncert etnoglazbe “Ethno na putu u Hrvatskoj” (16.7., Trg bana Jelačića, 20 sati)

Koncert etnoglazbe: Dixieland Band Čakovec, Kom3dija, Žiga i bandisti (17.7., Trg bana Jelačića, 20 sati)
Svečana priredba: Međimurska baština (18.7., Gradec, 21 sat)

Koncert etno glazbe: Jazbina Project, Vulenček, Dunja Knebl i gošće, Lidija Bajuk Trio i gošće (19.7., Gradec, 21 sat)
Koncert crkvenog (pučkog) pjevanja u Međimurju – “Slatko ime Jezuševo” (20.7., Crkva sv. Katarine, 19.30 sati)

Sudionici Smotre nastupit će i izvan Zagreba: na priredbi “Ljeto u gradu” u Vrbovcu, Belgija ( 18.7.) te na 18. žetvenim svečanostima u Zaprešiću, Mađarska ( 20.7.).

U sklopu Smotre održat će se i izložba:

– “O Hrvatskoj tradicijskoj glazbi Međimurja i oko nje” (Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14, srijeda, 16. srpnja 2014. u 12 sati, otvorenje)

I ove godine održavaju se plesne i glazbene radionice:

– Plesna radionica Helene Eriksen “Plesovi Otomanskog dvora” (Zagrebački plesni centar)

– Plesna radionica voditelja Francisa Feyblija (Gornjogradska gimnazija)
– Plesna radionica: Plešite s nama pod vodstvom Vide Bagura, Gorana Ivana Matoša i Francisa Feyblija (Gradec)

– Predavanje i radionica Lidije Bajuk: ‘Zlatna grana’ – o mitsko-bajkovitim motivima u međimurskim tradicijskim napjevima (Etnografski muzej Zagreb)

– Predavanje i radionica Irene Miholić: ‘Međimurska tradicijska glazbala’  (Etnografski muzej Zagreb)

Ulaz na sve radionice i priredbe je slobodan osim na radionicu Helene Eriksen (kotizacija 200,00 kn).

Sajam tradicijskih obrta i suvenira – svakodnevno na Trgu bana J. Jelačića tijekom trajanja Smotre.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Leave a Reply