SREBRENICA: Zločin koji se ne smije, zaboraviti

SREBRENICA: Zločin koji se ne smije, zaboraviti

Gradonačelnik  Milan Bandić, počasni građanin Srebrenice, u društvu s Brankom Lustigom, odao je počast žrtvama strašnog genocida koji je počinjen 1995. godine nad građanima Srebrenice koja je bila pod zaštitom UN-a.

Nakon komemoracije na groblju u Potočarima  gdje  su pokopane žrtve strašnog zločina  pokopani su posmrtni ostaci  još 175 žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobnica.

Najmlađa  žrtva među zadnje pokopanima  imala je samo 14. godina, do sada je pokopano i identificirano 6.900 sa imenom i prezimenom, 200  žrtava još nije identificirano, dok se za 1200 još uvijek traga.

– Ovaj zločin koji je počinjen u ovom pitomom kraju nikako se ne razlikuje od onoga u logorima Auschwitza, Majdaneka, Treblinke i ostalih logora fašizma. Dolazeći ovamo vidio sam puno mladih ljudi, njih se mora podsjetiti na taj zločin, da se ovako nešto nikada više ne dogodi. – rekao je Branko Lustig.

– Svaki put kada dođem zanijemim. Ovdje treba doći svaki punoljetan građanin sa prostora bivše zemlje i da vidi na licu mjesta što bolestan ljudski um može napraviti. Ovo je mjesto gdje se treba pokloniti strašnom genocidu i samo ću ponoviti ono što je rekao moj  prijatelj Lustig, da se više nikad, ne ponovi.- rekao je Milan Bandić.

Uz gradonačelnika Milana Bandića i Branka Lustiga , počast žrtvama genocida odala je i Islamska zajednica u Hrvatskoj iz Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply