Potpisan Ugovora između Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković

Potpisan Ugovora između Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković

Gradonačelnik Milan Bandič i Tome Antičić, ravnatelj  Instituta Ruđer Bošković sklopili su Ugovor o provedbi projekta: Evolucijska sistemska biologija višestaničnog ponašanja kod bakterija.

Riječ je o visoko vrijednom znanstvenom projektu od strateškog značenja za Institut Ruđer Bošković, Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku  koji je nastao kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja dr. sc. Tomislava Domazeta Loše na području evolucijske genetike.

– Drago mi je da smo baš na današnji dan potpisali ovakav ugovor, kada obilježavamo rođenje najvećeg našeg znanstvenika Nikole Tesle. Nitko  sretniji od mene, kada bi ovakve ugovore potpisivali više, jer bi to bio poticaj mladim znanstvenicima da ostanu u našem Gradu i Državi.- rekao je Milan Bandić.

– Želio bi naglasiti kako je suradnja između Grada Zagreba i Ruđera Boškovića bila uvijek jako dobra. S ovim projektom naša suradnja idemo korak dalje, Grad Zagreb je prepoznao ovaj projekt na kojem radi naš istaknuti znanstvenik Tomislav Domazet Lošo. Zemlja  koja želi imati napredak u gospodarstvu, mora imati jako suradnju sa znanosti.- rekao je Tome Antičić, ravnatelj  Instituta Ruđer Bošković

Osnovni cilj projekta je razumjeti univerzalne genetičke mehanizme nastanka višestaničnih bakterijskih zajednica (biofilmova) kako bi se otvorile nove mogućnosti njihove kontrole u negativnom i pozitivnom kontekstu.

-Hvala gradonačelniku i njegovom timu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, puno njih u Hrvatskoj podržavaju ovakve projekte, ali malo njih te projekte i financijski podupiri, a grad Zagreb spada u ove rijetke. Želio bi naglasiti koliko je važno istraživanje biofilmova u znanstvene svrhe toliko je važno u svakodnevnoj primjeni,u infrastrukturi , dali se to odnosi na vodovod ili kanalizaciju, gdje bakterijski dio predstavlja ozbiljan problem u održavanju takvih struktura, upravo ovaj projekt, dati će velike rezultate koji će se moći primijeniti u tim problemima. – rekao je dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

Projekt je zamišljen u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Boškovića , uz interakciju sa vodećim svjetskim znanstvenicima posebice u Sjedinjenim Američkim Državama (Nacionalna akademija znanosti) i Saveznoj Republici Njemačkoj.

Grad Zagreb će sufinancirati navedeni projekt u iznosu od 998.000,00 kn u 2014. u dva obroka.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply