FOTO: Zagreb dostavio Gunji 16 aparata za isušivanje

FOTO: Zagreb dostavio Gunji 16 aparata za isušivanje

U Gunju je stiglo 16 aparata za isušivanje,kako je gradonačelnik Grada Zagreba  Milan Bandić obećao prije dva tjedna kod prvog posjeta  Gunji, aparate je u  ime gradonačelnika  predao pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

– Nakon prvog posjeta i onoga što smo tada usuglasili sa načelnikom Hrvojem Lucićem danas smo  Gunji ostavili 16 aparata za isušivanje, nešto što je u ovoj fazi najpotrebnije stanarima Gunje.  Nakon ovih aparata za isušivanje, Grad Zagreb će za jedno desetak dana donirati i bijelu tehniku, koja će biti adresirana na kućne adrese, koje će nam dostaviti načelnik Lucić. Grad Zagreb aparate za isušivanje daje na korištenje i ako se pokaže još veća potreba za aparatima, Zagreb će se i dalje uključiti, mi smo ove aparate nabavili putem Gradskog Crvenog križa, ali financijski je to potpuno u organizaciji Grada Zagreba.- rekao je Miro Laco,  pročelnik Ureda gradonačelnika.

–  Ja se zahvaljujem u ime općine Gunja, zahvaljujem se Gradu Zagrebu, gradonačelniku Bandiću i Laci i ostalim suradnicima, na ovim aparatima jer  su nam oni prijeko potrebni, za isušivanje kuća. Oni su nama dati na korištenje slijedećih šest mjeseci i nakon toga mi ćemo te aparate vratiti. Za desetak dana kada u Gunju dođe struja rasporedit ćemo i bijelu tehniku, svaka pomoć nam je dragocjena. Situacija je svakim danom sve bolja, dobili smo i kontejnere za stanovanje,  stiglo ih je trideset, a nama je potrebno 400 kontejnera jer se i toliko obitelji prijavilo i ponovo ću imati težak zadatak da rasporedim te kontejnere, ali se nadam da će doći još kontejnera, obećano mi je, i znam da ništa ne dolazi preko noći.  Tražio  sam barem još 200 kontejnera. Počela je raditi pučka kuhinja, koja kuha 1200 obroka i svi koji dođu, mogu pojesti topli obrok. I imam jednu veliku molbu nama su prijeko potrebni ČEKIĆI jer moramo svu žbuku iz kuća skinuti, kako bi se kuće mogle  brže sušiti i kako bi mogli ljudi to brže obnoviti, molim vas objavite da nam trebaju građevinski  ČEKIĆI i RUČNA KOLICA (u narodu poznatije pod imenom tačke)- rekao je  Hrvoje Lucić , načelnik Općine Gunja.

Građanima Gunje u svakodnevnim poslovima pomažu i volonteri Crvenog križa,  koji su jedini ostali uz građane Gunje.

–  U ovom trenutku Hrvatski crveni križ izdaje pomoć u obliku humanitarnih paketa koji građani pogođeni poplavom mogu podići svakih 15 dana, koji sadrži onaj osnovni sadržaj koji je potreban za preživljavanje. Također Hrvatski crveni križ provodi isušivanje objekata, na području Vrbanje i Strošinaca, stambeni objekti su gotovo svi isušeni, na području općine Drenovci pod koju spadaju mjesta Račinovci, Đurići i Rajevo Selo, također se isušuju kuće. Građani su svjesni situacije u kojoj se nalaze, svjesni su da su izgubili sve što su imali i gradili dugi niz godina, isto tako su svjesni toga da neće dobiti u cijelosti sredstva za obnovu svojih kuća, ali  priželjkuju onaj nužni dio za obnovu da bi se mogli vratiti i nastaviti nekako normalno živjeti.- rekao je Mislav Šajatović, volonter Crvenog križa.

– Mi smo kao što vidite od zadnjeg vašeg posjeta malo napredovali, imamo pučku kuhinju, koja je ovdje pun pogodak. Gunja polako dobiva konture mjesta kakvo je bilo, ulice su čišće nego zadnji puta, nervoze ima, jer svatko bi želio da se njegova kuća prva obnovi. – rekao je  Idriz efendija Bešić, glavni imam u Gunji.

Gunja je još uvijek pusta, ali pomak se vidi, u dva tjedna koliko je prošlo od našeg prvog posjeta Gunji, slika je malo bolja, smrad  koji se tada širio ulicama sada je gotovo nestao, daleko je to od onoga što je bilo prije poplave, ali ipak se nešto pokreće.

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je poplavom pogođena mjesta u istočnoj Slavoniji

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply