Memorandum o uspostavi bliskih odnosa između Astane i Zagreba

Memorandum o uspostavi bliskih odnosa između Astane i Zagreba

U okviru službenog posjeta zagrebačkog izaslanstva glavnom gradu Kazahstana, gradonačelnici Zagreba i Astane, Milan Bandić i Imangalia Nurgaliyevich Tasmagambetov potpisali su u gradskoj vijećnici Memorandum o uspostavi bliskih odnosa između Grada Astane i Grada Zagreba.

Gradonačelnik glavnog grada Kazahstana zahvalio je gradonačelniku Bandiću na posjetu Astani, u prigodi obilježavanja 16. obljetnice nove prijestolnice, izražavajući zadovoljstvo što je prijateljska suradnja danas i formalno potvrđena, te što će se razvijati i na gospodarskom području.

Naime, Astana će biti domaćin EXPO-a 2017., što je sigurno dobra prilika za početak gospodarske suradnje, rečeno je na susretu, a zbog porasta broja turista u Zagrebu, gradonačelnik I..M. Tasmagambetov pokazao je interes za funkcioniranje Turističke zajednica Grada Zagreba.

Dvojica gradonačelnika na sastanku su dogovorila da u rujnu ove godine ekspertna skupina iz Kazahstana posjeti Zagreb s ciljem proširivanja buduće suradnje na područjima organizacije prometa, parkiranja, turizma i već spomenutog gospodarstva.

Nakon svečanosti i susreta u gradskoj vijećnici, zagrebačko izaslanstvo, predvođeno gradonačelnikom Bandićem, sastalo se s rukovodstvom državne tvrtke ASTANA EXPO 2017., koje im je predstavilo Master plan Expo-a, čiji će glavni moto biti Energija budućnosti. Rukovodstvo tvrtke ujedno je i izrazilo želju da i Hrvatska sudjeluje na Expo-u.

Uz zagrebačkoga gradonačelnika u izaslanstvu sui predstavnici gospodarstvenika (Dalekovod, Omega software, Zagreb Montaža, Viadukt, Gradska plinara, Rado d.o.o. , ZET).

Prema protokolu, za sutra su predviđeni sastanci delegacija gospodarstvenika, koje će predvoditi gradonačelnici.

Tekst / Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply