GRADSKA SKUPŠTINA: Izviještaj o izvršenju proračuna za 2013. i parking nije prošao

GRADSKA SKUPŠTINA: Izviještaj o izvršenju proračuna za 2013. i parking nije prošao

Gradska skupština nije danas prihvatila izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2013. godinu jer je za prihvaćanje tog prijedloga nedostajao jedan glas.

Prijedlog koji je zastupnicima uputio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podržalo je 25 gradskih zastupnika, njih 22 bili su suzdržani, a za prihvaćanje je trebalo 26 glasova.

Nakon takve odluke gradskih zastupnika, koja je u jednu ruku neshvatljiva, jer nisu prihvatili nešto što se dogodilo i na to nemaju nikakav utjecaj, ali očito je bilo potrebno glasovati protiv.

Gradonačelnik Milan Bandić mora u roku od 60 dana dati prijedlog izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2013. Ministarstvu financija.

– Ovo je najbolje izvršenje proračuna u povijesti Zagreba od demokratskih promjena, izvršen je 16,5 posto više nego prethodne godine i 5,6 posto više od planiranog. To su rezultati koji “zbunjuju koliko su dobri”, ali Gradska skupština “ni prvi ni zadnji put ima bizaran stav. Ovo se može  dogoditi samo u Zagrebu. – poručio je Kojić.

Zagreb neće biti jedno veliko parkiralište, sa samo 18 glasova za i 26 zastupnika protiv, gradonačelnikov naum nije prošao u Gradskoj skupštini. Naplata parkinga na mjestima gdje se do sada nije naplaćivao parking koštala bi građane grada Zagreba, više nego što bi Grad imao korist od naplate parkinga.

Tako da ni afirmativni govor Jelene Pavić Vukičević nije bio dovoljan da uvjeri zastupnika da izglasaju ovaj prijedlog.

– U rubnim područjima ljudi ne mogu naći mjesto za parkiranje. Omogućite ljudima da imaju pravo uvesti naplatu u svom kvartu ako to žele – rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

– Ne vidim nikakav smisao da uvodimo još dvije zone. Takva bi odluka izazvala revolt više od 80 posto građana. Političke prijedloge bez podloge struke ne možemo prihvatiti.-  rekao je predsjednik skupštine Darinko Kosor.

Rasprava koja je bila u granici konstruktivnog nereda, u kojoj je oporba čvrsto držala svoja stajališta da prijedlog o novim zonama neće proći, zakomplicirala je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin kada je zastupnicima prigovorila o načinu rasprave.

– Koristite svaku točku dnevnog reda , kako bi najmanje pola sta bez ikakvog određenog razloga, pričali o nečemu što u opće nema veze sa dnevnim redom. Ako vam se neda slušati konstruktivna rasprava izađite van.- rekla je Vesna Kusin.

Tada je HDZ-ov zastupnik Mario Župan zatražio stanku te poručio Vesni Kusin da nije dorasla zadatku i zatražio ispriku zastupnicima.

Nakon stanke potpredsjednik Skupštine, Andrija Mikulić poručio jedogradonačelnici Kusin da je ona gost u Skupštini gdje je nitko nije omalovažavao niti vrijeđao, pa neka ni ona to ne čini drugima.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply