GRADSKA SKUPŠTINA: 15. Sjednica trajala je “samo” 13 i pol sati

GRADSKA SKUPŠTINA: 15. Sjednica trajala je “samo” 13 i pol sati

Nakon stanke za ručak gradski zastupnici raspravljali su o otpadu,  grijanju, školskim knjigama za srednjoškolce, prihvatili su i izvještaj Holdinga.

Kriteriji  i način pružanja javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada propisati će se naknadno, nakon donošenja odgovarajućih provedbenih propisa. Svatko  će imati kantu od 80, 120 ili 240 litara, a zgrade jednu ili više od 1100 litara. Novost je da će zgrada ugovarati odvoz po volumenu. Isto tako vlasnici neuseljenih stambenih i poslovnih prostora dužni su davateljima usluga plaćati naknadu za prijevoz miješanog komunalnog otpada po posebnoj cijeni koja će se odrediti cjenikom davatelja usluga.

U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu te odluke davatelj usluge obavezan je ispuniti tehničko-tehnološke uvjete naplate odvoza otpada po volumenu na cijelom području Zagreba.

– Sve ćemo to rješavati u roku tri mjeseca. Ideja je da na svakih tri-četiri tisuće stanovnika imamo zeleni otok s kantama za razdvajanje. Gradimo i nova reciklažna dvorišta. – rekao je Marijan Maras.

Bernardić se ne slaže sa obrazloženjem predlagatelja, samo zato što Zagreb, nema ispunjene uvjete za zbrinjavanje takve vrste otpada.

– Pitao sam sve nadležne i nitko mi nije znao reći koje je to pravo mjesto. Nemamo centar za gospodarenje otpadom, ne znamo gdje će se na kraju i razdvojeni otpad odlagati i sve će opet završiti na Jakuševcu. Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa -rekao je Bernardić.

Subvencioniranje   troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama

Stanovnici Zagreba koji se griju preko toplane napokon imaju priliku uštedjeti na računima. Skupština je podržala ideju gradonačelnika Milana Bandića i osigurala subvencije za ugradnju tzv. razdjelnika. Po stanu će se moći dobiti 2500 kuna za ugradnju razdjelnika koji bi osigurali kontrolu potrošnje.

Školske knjige za srednjoškolce koji dolaze iz obitelji sa troje i više djece.  Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za nabavu besplatnih srednjoškolskih udžbenika za učenike iz obitelji s troje i više djece za školsku godinu 2014./2015.

Sa  22 glasa za, pet protiv i 11 suzdržanih, zastupnici su prihvatili i godišnje izvješće Uprave o poslovanju Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Grupe Zagrebački holding za 2013.

Holding je nakon 2012. godine kada je godinu završio sa gubitkom od 359 milijuna kuna, 2013. Godinu završio je u plusu od dva milijuna kuna.

-Zasad prevladavaju dobri rezultati, cjelina priče ide u dobrom smjeru, nastavit ćemo snižavati troškove rada,  1700 radnika manje je nego na  kraj 2012. godine. Mi smo stabilizirani, lakše se diše i mislim da idemo u dobrom pravcu. Reting nam se diže što nam omogućuje   povoljniji zaduživanje u stranim bankama, možemo se zadužiti po manjoj kamatnoj stopi i dužim otplatnim periodom.- rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Zastupnici su više-manje bez većih rasprava izglasali svih 49. točaka koliko je bilo na ovoj 15. Sjednici gradske skupštine, izostalo je pretjerano traženje stanaka za klubove, mada je u jednom trenutku kod 23. točke u gradskoj vjećnici nije bilo kvoruma pa se sjednica prekinula dok se nisu stvorili uvjeti za rad, odnosno kvorum.

Sjednica je završila u 22 sata i 30 minuta.

Tekst : Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

Leave a Reply