FOTO: Na mjestu Paromlina, gradska knjižnica!

FOTO: Na mjestu Paromlina, gradska knjižnica!

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, napokon je otkrila što grad planira sagraditi na mjestu Paromlina i zašto se počelo sa rušenjem tog spomenika industrijske arhitekture koji je izgrađen 1908. 1988. u Promlinu dogodio se požar, koji je Paromlin pretvorio u najveći problem Grada Zagreba, koji nije riješila nit jedna vlast u Gradu.

– Grad Zagreb je 17. lipnja uručio pismo Andrei Zlatar Violić, ministrici kulture, koje joj je osobno dostavljeno 18. lipnja, u pismu je službeno  zatražena dozvola za hitni postupak uklanjanja dijelova Paromlina koji ugrožavaju okolni prostor.- rekla je Vesna Kusin.

Paromlin je problem koji se rješava četvrt stoljeća, a kraj problema nema jasne obrise.

Problem Paromlina nije od danas niti od jučer, nego od 1988. godine i sve gradske vlasti bojale su se primiti taj vrući krumpir u svoje ruke. Kalkuliralo se svašta sa namjerama i nitko ništa nije poduzimao. Više od četvrt stoljeća pušteno je da Paromlin sam propada i urušava se!-  rekla je Kusin.

Do sada se nije dogodila niti jedna veća nesreća, ali da je netko stradao, najveći krivac bio bi Grad, a najmanje bi se krivila nadležna ministarstvima.

– Svakim nevremenom koje se dogodi u gradu, pojedini dijelovi se urušavaju i povlače sa sobom druge dijelove, sva sreća što se do sada nije dogodila teža materijalna šteta ili da nije stradao nečiji život, mislim da bi to bilo puno gore, od rušenja starog Paromlina.- rekla je Vesna Kusin.

Najveći problem kod rušenja Paromlina izaziva dimnjak koji je vizualni identitet same građevine.

– Osobno sam se bavila spasom Paromlina, i nisam željela da na to mjesto dođe Muzej suvremene umjetnosti i jako dobro znam što znači vizualni identitet Paromlina i on sigurno neće pasti u zaborav.- rekla je Kusin.

Predizborno obećanje gradonačelnika sa zadnjih izbora je gradska knjižnica, koja će se graditi na mjestu Paromlina.

– Javnost mora znati da smo mi još u predizbornoj kampanji obećavali da će na mjestu Paromlina biti sagrađena gradska knjižnica, koja će na svom pročelju imati plašt sa fotografijom Paromlina.  Tim potezom biti će sačuvana memorija mjesta na industrijsku baštinu.- rekla je Vesna Kusin.

Kada će grad krenuti u realizaciju izgradnje gradske knjižnice, to ćemo saznati ili nećemo nikada saznati ili je to još jedan od onih velikih i kapitalnih investicija, koje će uživati neke generacije ili će se sve realizirati za dvije do pet godina!?

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply