FOTO: Bandić ružama darivao ljepotice iz dijaspore

FOTO: Bandić ružama darivao ljepotice iz dijaspore

Gradonačelnik Milan Bandić na Bundeku darivao ružom 28 natjecateljica  izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji iz dijaspore. Finalna večer izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji održat će se u Tomislavgradu 28. lipnja.

– Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Grada Zagreba i svoje osobno mogu dočekati ove ljepotice. One će se u subotu navečer u Tomislavgradu natjecati za naslov najljepše Hrvatice iz dijaspore u narodnoj nošnji.  Ja svima njima želim sreću na tom natjecanju i nadam se da ću uspjeti stići na proglašenje najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji koje se održava u Tomislavgradu 27. lipnja, ovom prilikom pozdravljam i gradonačelnika Tomislavgrada. – rekao je Milan Bandić.

Svaka ljepotica nosi nošnju jednog  kraja Hrvatske, djevojke su pristigle iz dvadeset jedne države svijeta, od dalekog Novoga Zelanda, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, Perua, te susjedne Mađarske, Njemačke, Srbije, Austrije, Belgije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Kosova, Španjolske te Bosne i Hercegovine.
Iz  nekih zemalja sudjeluju i po dvije kandidatkinje, u različitim narodnim nošnjama, većinom iz krajeva otkud potječu njihovi roditelji, bake i djedovi.

– Dolazim iz Makedonije, nosim nošnju iz Konavala i velika mi je čast što je gradonačelnik Zagreba odvojio vrijeme da nas primi i jako sam uzbuđena zbog toga- rekla je jedna od natjecateljica Marija Silova iz Makedonije.

– Zahvaljujem se gradonačelniku Bandiću na ovom prijemu i za ove djevojke to je velika čast. One dolaze iz 21 države, 28 djevojaka predstavlja tradicijsku nošnju Hrvata u Tomislavgradu. Zašto je izabran Tomislavgrad, zato što taj Grad ima veliku poveznicu sa Hrvatskom, jer u tom gradu okrunjen je prvi hrvatski kralj Tomislav, tamo je ujedinjena bijela i crvena Hrvatska. Na natjecanju učestvuju Hrvatice iz svih zemalja, a ovo natjecanje neka bude prvi korak ka boljem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske- rekao je Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply