Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je poplavom pogođena mjesta u istočnoj Slavoniji

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je poplavom pogođena mjesta u istočnoj Slavoniji

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je poplavom pogođena mjesta u  Istočnoj Slavoniji Vrbanju, Strošince, Posavske Podgajce, Rajevo Selo, Račinovce, Gunju i na kraju posjeta susreo se sa gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem.

Prvo mjesto na kojem se gradonačelnik zaustavio bila je Vrbanja, gdje se sastao sa Zdravkom Kelićem načelnikom županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje,  koji je objasnio Milanu Bandiću što se sve događalo za vrijeme poplave i način na koji se reagiralo i što se radi sada kada se voda povukla.

-Pozdravio bi gradonačelnika Milana Bandića, koji je došao ovdje na ova poplavljena područja, i koji je pomogao i pomaže ovom djelu Hrvatske. Ovdje je situacija toliko teška, jer ovakva poplava događa se jednom u milijun godina, kao što sam rekao situacija je teška, ali do 1.srpnja napravit ćemo sve da počne obnova kuća.- rekao je Zdravko Kelić, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

-Grad Zagreb je i za vrijeme rata bio glavni logistički centar i uvijek je sa onima koji su ugroženi, tako je i sada i jest tako, to je mala gesta, znak pažnje za sve ono što je Slavonija pretrpjela u domovinskom ratu. Grad Zagreb biti će sa ovim ponosnim ljudima i pomagat će koliko god bude trebalo.

Nakon Vrbanje gradonačelnik Milan Bandić obišao je Strošince gdje je prisustvovao na misi povodom katoličkog blagdana Tijelovo. Grad Zagreb donirao 40 hladnjaka, stanovnicima Strošinaca.

– Grad Zagreb je do sada pomogao u hrani i odjeći, sada će pomagati u bijeloj tehnici i donirat će udžbenike za osnovnu i srednju školu. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, nakon obilaska Strošinaca.

Tragovi poplave jako su vidljivi i nakon mjesec dana od poplave, dojam je kao da je poplava bila prošli tjedan, ljudi mole za pomoć, i pomalo su razočarani jer imaju dojam da su prepušteni sami sebi.

– U Hrvatskom rječniku te riječi nema za tu strahotu i što se dogodilo tu Rajevom selu, pri spašavanju stoke imao sam 53 komada svinja i 12 ovaca, prvi tom spašavanju i kod prvog vodenog vala noga mi je pukla na dva djela, ali ja to tada nisam primijetio, bilo mi je važno da pomognem ljudima i tek sam oko osam sati navečer shvatio da mi je noga slomljena. Moja mama ima 86. godina i ne pamti da je ikada bila ovakva poplava. Nama je sada jedina želja da popravimo svoje domove, i nadamo se da će to biti do nove godine. Medijska pozornost je pala, imamo osjećaj da su nas zaboravili i bojimo se svi da će sve ostati samo na obećanjima.-rekao je Zvonko Emedi, stanovnik Rajevog sela.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply