Predstavljen projekt Djeluj sada

Predstavljen projekt Djeluj sada

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu postavljen je prvi uređaja za mjerenje UV indeksa, u svrhu očuvanja zdravlja građanima, projekt Djeluj sada,  predstavila je  Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra “Sestre milosrdnice“, zajedno sa gradonačelnikom  Milanom Bandićem,  Antoinette Kaić Rak , voditeljicom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Sanjom Poduje predsjednicom Udruge Zdravi pod suncem.

-Postavljanjem ovih mjernih aparata daje se na uvid UV indeks i to u realnom vremenu, a to će biti i savjet o korištenju zaštite i prikladnog faktora koji bi trebao štiti od tog UV indeksa. To se sve radi kao mjera prikladnog ponašanja na suncu i zaštite za koju znamo da je najvažnija danas na suncu. Osim ovog UV mjerača kojeg danas predstavljam koji nije samo na trgu bana jelačića, nego i na još osam lokacija kao što je Jarun, Bundek, Bočarski dom, i ostalim ljekarnama na frekventnim lokacijama. Provodimo  i edukativne akcije, koje se provede u dječjim vrtićima, znači zdravlje od najranije dobi. Grad Zagreb je obuhvatio sa Udrugom Zdravlje pod suncem oko 20 tisuća ljudi u edukaciju o prevenciji zaštite od sunca. Jer zaštita je najbolja prevencija od raka kože- rekla je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra “Sestre milosrdnice

Gradonačelnik Milan Bnadić osvrnuo se na neka prijašnja vremena kada sunce nije bilo tako štetno, za razliku od danas, kada  i najmanje izlaganje na suncu bez zaštite može biti štetno.

– Mi smo ovaj planet toliko uništili u zadnjih pedeset godina da ćemo se i po noći trebati štiti od UV zraka. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu i koji nas upozoravaju svaki dan, na to koliko je važno da se štitimo od sunca i tako sami sebe zaštitimo od opakih bolesti.- rekao je Milan Bandić.

Pored ove lokacije na Trgu bana Jelačića, mjeraći UV indeksa postavit će se još na sedam lokacija u Zagrebu,  to su : Jarun, Bundek, Bočarski dom, Ozaljska ulica 1, Grižanska ulica 4, Draškovićeva ulica 13 i Ilica 43.

Mirna Šitum je najavila i najposjećeniju javno zdravstvenu preventivnu kampanju Grada Zagreba Organizirani besplatni pregled madeža, kampanja će trajati od 09.-13. lipnja, obuhvatit će oko 700 građana. Predbilježbe za besplatan pregled primat će se od sutra 4. lipnja, pa sve do 6. lipnja u vremenu od 9,00-15,30 sati na telefon Gradskog ureda za zdravstvo  658 50 68.

 

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply