GRADSKA SKUPŠTINA: 14. svečana sjednica Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba

GRADSKA SKUPŠTINA: 14. svečana sjednica Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba

Svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba prisustvovali su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor, na svečanoj sjednici dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba i nagrada Zagrepčanki godine.

– Raduje me prisutnost predstavnika političkog, crkvenog, akademskog, gospodarskog, kao i svih drugih predstavnika društvenog života. Dan Grada Zagreba uvijek je prigoda za podsjećanje na našu prebogatu kulturnu, znanstvenu, ali i gospodarsku i sportsku povijest. Čestitam vam i blagdan naše zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata i neka nas i nadalje, čuva i štiti. I na današnji svečani dan ne zaboravljamo naše Slavonce, Grad Zagreb je uz vas i biti će u dugotrajnoj obnovi koja slijedi. Posebno želim čestitati svim dobitnicima Nagrade Grada Zagreba i Nagrada Zagrepčanka godine, na koju smo posebno ponosni i kojim uručujemo najviše priznanja Grada Zagreba.- rekao je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić u svom govoru naglasio je kako se Grad Zagreb treba razvijati u kulturnom, gospodarskom i obrazovnom smislu.

– Razvijajući Zagreb učili smo od naših europskih prijatelja. Proteklih godinu dana pokrenuli smo brojne projekte. Završili su radovi na obnovi Franscuskog paviljona, pri kraju su radovi na izgradnji Muzičke akademije, započeli smo radove na izgradnji dječjeg vrtića i škole na Kajzerici. U tradiciji tolerancije Zagreba otvorit ću Centar tolerancije. Takav Zagreb nastavit ću razvijati svih 365 dana u godini. Nastavimo razvijati Zagreb i njegov šarm – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

– Hrvatska ima jako puno prekrasnih gradova, što na jadranu i kontinentu, ali samo je jedna metropola. Zagreb je metropola, ne samo zato što je navjeći grad nego ima karakteristike metropole.Zagreb je mjesto je susreta različitih generacija, vjera, kultura i svi ti ljudi žive u miru i zajedništvu. Upravo zato to je uspješan grad i zbog toga čestitam gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru na svemu što su učinili za razvoj metropole. Zagreb mora biti lokomotiva našeg razvoja – rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Dobitnici Nagrade Grada Zagreba su Ivan Blažičko, Mario Cifrek, Ante Čović, Tomislav Domazet – Lošo, Dva arhitekta d.o.o., Giga Gračan, Ervin Jahić, KB ‘Sveti duh’, Končar – Energetski transformatoi d.o.o., Elizabeta Kukić, Boris Labar, Blaženka Milić, Miroslav Samardžija, Otvorena televizija Zagreb d.d. poznatija pod imenom Jabuka Tv dobila nagradu za 25. godišnjicu rada.

Nagradu za životno djelo dobio je  fra Bonaventura Duda,a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića nagrađeni su Ante Kostelić i posthumno Aleksander Laslo.

Nagradu Zagrepčanka godine dobila je Vernesa Smolčić, mlada znanstvenica, astrofizičarka, docentica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

Leave a Reply