8. VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL

8. VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL

Najznačajnije zbivanje na našim prostorima posvećeno limenim puhačkim glazbalima i ove će se godine po osmi put za redom održati u Velikoj Gorici, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Riječ je o Velikogoričkom brass festivalu, koji će u periodu od 24. do 28. svibnja ponuditi bogat program.

 – Na velikogoričkom Brassu ne samo da sudjeluju vrhunski svjetski glazbeni umjetnici poput Jamesa C. Lebensa, Thomasa Reinera, A. Vizzutia, R. Vlatkovića i mnogih drugih, nego Festival potiče skladatelje i na komponiranje novih djela. Tako je, primjerice, Eric Ewazen djelo „Balkanika“ napisao inspiriran boravkom u Hrvatskoj. Stavci skladbe opisuju autorov doživljaj crkve Sv. Marka u Zagrebu i slapova na Rastokama. Trio „Croatian“ američkog skladatelja Jamesa Stephensona jedno je pak od najprodavanijih i često izvođenih djela koje opisuje krovove dubrovačkih kuća, previranja u aristokraciji kroz povijest, a sam naziv ima skrivenu riječ „Croatia“ kroz Morseov kod i njegove ritmičke varijacije unutar melodije. – rekao je Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj velikogoričkog Brassa i jedan od njegovih utemeljitelja.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Brass se kontinuirano održava od 2007. godine kao jedinstveni festival u Hrvatskoj, a među šest je festivala takve vrste u Europi.

Cilj Festivala je senzibiliziranje šire publike za zapostavljene plemenite limene puhačke instrumente, predstavljanje stranih umjetnika hrvatskim profesionalnim glazbenicima te poticanje suradnje skladatelja i umjetnika.

Osim što potvrđuje činjenicu da Hrvatska itekako ima mjesto na kulturnoj mapi Europe, ovaj Festival ima sve veće značenje u promoviranju Hrvatske izvan njenih granica i kroz kratko se vrijeme etablirao kao nezaobilazna točka svjetskih vrhunskih umjetnika, čime doprinosi prepoznavanju Turopolja i Velike Gorice kao njegova središta.

Velikogorički brass festival danas sudjeluje u stvaranju kulture i prepoznat je diljem svijeta. Riječ je o Festivalu koji s obzirom na svoju kvalitetu opravdano zaslužuje publicitet, tim više što je Velika Gorica jedini grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovakvim glazbenim događanjem.

 

 

Leave a Reply