Završena je druga etapa Radničke ceste

Završena je druga etapa Radničke ceste

Druga etapa Radničke ceste na potezu od Ulice Koledovčina do željezničke pruge, prometnica je visoke kategorije (gradska avenija), izgrađena je u duljini od 1538 metara i širine koridora od cca 58 metara.

Sa radovima se započelo izgradnjom kanalizacijske instalacije 25. Travnja 2013. Godine, a radovi na prometnici započeli su u srpnju 2013. Godine. Tijekom cijelog razdoblja radovi su izvođeni uz odvijanje cestovnog prometa.

– Riječ je o 1750 metara Radničke, nastavku do nadvožnjaka. Investicija je teška 10 milijuna eura, odnosno 75 milijuna kuna. Posađeno je preko 30 stabala, uređeno 40.000 metara kvadratnih zelenila Ovo je drugi početak. Prvi dio smo išli do Kanalskog puta do Žitnjaka, sada do nadvožnjaka. Ovih 900 metara su do kružnog toka za Petruševac desno, za Žitnjak lijevo. Na proljeće iduće godine krećemo s nadvožnjakom gdje smo stali, a do konca iduće godine ako bude sve u redu budemo spojili puni profil Radničke – rekao je Milan Bandić.

Unutar koridora Radničke ceste druge etape izgrađena su dva jednosmjerna kolnika širine svaki po 10.50 metara sa po tri vozne trake, međusobno odvojena središnjim razdjelnim pojasom širine 15 metara, predviđenim u perspektivi za izgradnju kolosijeka za tramvaj ili lakošinsku željeznicu, proširenja kolnika na privozima raskrižja sa stupovima rasvjetnih tijela koji će u budućnosti nositi i gornji vod tramvaja ili lakošinske željeznice. Cijelom duljinom trase izgrađeni su rubni pojasevi zelenila, tako da odvajaju kolne od biciklističko-pješačkih površina

Kako se tijekom ove godine planira izgraditi nastavak Ulice Koledovčina na itok od Radničke ceste do Črnkovečke,već u ovoj fazi raskrižje Radnička – Ulica Koledovčina izgrađeno je sa proširenjima na privozima za po jednu prometnu traku te dijelom nastavka Ulice Koledovčina. Također su u zoni raskrižja izgrađena sve komunalne instalacije i položene dijelimično u trasu buduće Ulice Koledovčina, kako se kod nastavka radova ne bi morali više izvoditi nikakvi zahvati u zoni novoizgrađenog raskrižja.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply