Lanac za bicikle pokreće inicijativu “Biciklom na posao”

Lanac za bicikle pokreće inicijativu “Biciklom na posao”

Lanac za bicikle  – prvi čuvani parking za bicikle 20. svibnja kreće s zdravstveno-ekološkom inicijativom “Biciklom na posao”.

Cilj inicijative jest podizanje svijesti o važnosti svakodnevne rekreacije i kretanja kod ljudi, te edukacija stanovnika urbanih sredina o važnosti zaštite okoliša i smanjenja emisije štetnih plinova.

Iz Lanca za bicikle poručuju “Vožnjom bicikla na posao činite dobro za sebe i svoj okoliš: svakodnevna vožnja bicikla, kao kardiovaskularna vježba podiže opće stanje organizma i kondiciju, čuva srce, sagorjeva kalorije, a neka istraživanja pokazuju i da potiče stvaranje novih moždanih stanica i poboljšava pamćenje. Ujedno, korištenje bicikala u svakodnevnom životu građana značajno utječe na smanjenje zagađenja okoliša samim time što manji broj motornih vozila dolazi u centar grada.”

Uz ovu zagrebačku, inicijativa kreće i širom Europe, a Svjetska zdravstvena organizacija na nedavnoj konvenciji u Parizu 14. travnja 2014. dala je preporuku korištenja bicikala u većim gradskim sredinama, jer pozitivno utječe na zdravlje, zaštitu okoliša i ekonomske aspekte.

Ivana Perišić i Maja Pleša, osnivačice Lanca za bicikle, ističu “Situacija sa zagađnjem zraka u europskim gradovima dramatična je, ne dozvolimo da se isto dogodi i kod nas. Pariz, Milano, Bruxelles, London – samo su neki od gradova koji se svakodnevno bore sa nedozvoljenom razinom zagađenja zraka.”

LANAC za bicikle će za trajanja inicijative “Biciklom na posao” za svaku kupljenu mjesečnu parkirnu kartu pokloniti još dvije mjesečne karte svakom biciklistu koji dovede još dva prijatelja bicikala, pa će tako svi uz 1 kupljenu kartu dobiti još dvije na poklon.

Usto, novost je da u Lancu za bicikle građani mogu i registrirati svoj bicikl, te ga osigurati od potencijalnih kradljivcima.

Pozivamo vas da već sutra sjednete na svoj bicikl i dovezete se na posao!

Leave a Reply