Milan Bandić primio je pučku pravobraniteljicu Loru Vidović

Milan Bandić primio je pučku pravobraniteljicu Loru Vidović

Gradonačelnik  Milan Bandić razgovarao je s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović o konkretnim koracima za poboljšanje prava građana u odnosu na lokalnu zajednicu.

– Kao što znate ja sam Hrvatskom Saboru prenijela izvješće o stanju ljudskih prava za 2013. godinu. Velik dio tog izvješća odnosio se na poboljšanje prava građana u odnosu na lokalnu zajednicu, tako i u odnosu na Zagreb. U  gradu Zagrebu zaprimamo i najveći broj pritužbi građana, što nije neobično jer u Zagrebu živi veliki broj stanovništva. Pritužbe se najviše odnose na postupanje gradskih već i državnih institucija, a dobrom suradnjom se dosta toga može riješiti. – rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, gradonačelnik Milan Bandić ponudio je konkretne korake u ispunjavanju preporuka iz izvješća o stanju ljudskih prava, kao i redovite sastanke na tu temu.

– Gradonačelnik je vrlo praktičan čovjek i on za sva postavljena pitanja i iznijete probleme odmah nudi odgovore i rješenja, tako da smo dogovorili zaista neke vrlo konkretne korake u ispunjavanju preporuka koje smo mi dali u izvješću koje smo podnijeli Saboru, a s druge strane dogovorili smo i daljnju suradnju održavanjem redovitih sastanaka na kojima ćemo razgovarati o napretku programa. – rekla je Lora Vidović.

Pučka pravobraniteljica isto je tko upozorila na potrebu otvaranja područnih ureda i u ostalim dijelovima Hrvatske, odnosno u županijskim središtima.

– Iz Zagreba je prošle godine bilo 939 pritužbi, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na proteklu godinu. Ukupan broj pritužbi koje smo zaprimili protekle godine je bio preko tri tisuće. Međutim činjenica da je tako velik broj pritužbi iz Zagreba nije samo zato što ovdje živi najveći broj stanovnika, što vidimo kada usporedimo s brojem pritužbi iz ostalih područja Republike Hrvatske. To nam samo pokazuje kako nismo dovoljno dostupni građanima u tim dijelovima zemlje. Veliko povećanje pritužbi je iz stvarno velikog broja područja. I dalje je najveći broj pritužbi na pravosuđe. Ljudi su nezadovoljni duljinom trajanja postupaka, pa često i sudskim odlukama koje se donose. Veliko povećanje pritužbi je vezano i uz socijalna prava građana, što nije iznenađujuće obzirom da znamo teške socijalne situacije u kojima se mnogi nalaze.- rekla je Lora Vidović

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: zagreb.hr

Leave a Reply