Otkriven spomenik Đuri Deželiću

Otkriven spomenik  Đuri  Deželiću

Gradonačelnik   Milan Bandić otkrio spomenik Đuri Stjepanu Deželiću zajedno sa Antom Sanaderom, predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice i zamjenicom Velikog Meštra Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, Nevija Šetića, Dragicom Krpan.

Zbog izgradnje Muzičke akademije spomenik je bio smješten u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba u Savskoj ulici.

– Đuro je čekao da ga stavimo na mjesto kojemu priliči. Bio je sakriven u grmlju, a sada je na ovoj prekrasnoj šetnici koja će svoje konture dobiti za dva mjeseca kad se cijeli ovaj dio grada uredi – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Đuro Stjepan Deželić  od 1871. godine do smrti bio je gradski vijećnik i zamjenik gradonačelnika. Njegovim nastojanjem podignuti su mnogi dijelovi grada, uređeni trgovi i sagrađen vodovod. Godine 1868. osnovao je vatrogasnu službu u Hrvatskoj. U političkom životu do 1873. godine izjašnjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravašima.

Đuro Deželić je bio marljiv djelatnik i u drugim područjima kulturnog i javnog života. Uređivao je “Narodne novine” i “Danicu”, bio je i prvi urednik “Domobrana”1866 i “Vienca” 1869. godine. Pisao je i povijesne i filozofske rasprave, političke članke, poeziju, pripovijesti, romane, putopise i životopise poznatih sunarodnjaka. Čitatelje je naročito privukao popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply