U Beču održan “Poslovni forum Zagreb – Beč”

U Beču održan “Poslovni forum Zagreb – Beč”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se jutros u bečkoj gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Grada Beča  Michaelom Häuplom. U srdačnom razgovoru istaknuta je odlična suradnja dvaju glavnih gradova , a potvrda toga je i današnji Poslovni forum Zagreb – Beč koji se pod pokroviteljstvom dvojce gradonačelnika održao u prostorijama Udruženja industrijalaca (Industriellenvereinigung).

U nastavku suradnje Zagreba i Beča koja datira od 2000. kada je potpisan prvi Sporazum o suradnji i to na području komunalne djelatnosti i gradskih tehnologija, da bi 2009. bio zadnji put potvrđen i proširen na široku lepezu djelatnosti, na današnjem sastanku dogovoreno je da će se Beč Zagrepčanima predstaviti kroz gastronomiju i kulturu i to već ove jeseni na tradicionalnom Bundekfestu.

Cilj Poslovnog foruma je predstavljanje strateških projekata Grada Zagreba kao i prezentacija ulagačkih iskustava austrijskih kompanija u Zagrebu. Na Forumu su izlgali zamjenica gradonačelnika, dr.sc Sandra Švaljek i pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije, Jelena Ricov. Na okruglom stolu, svoja investicijska iskustva podijelili su predstavnici austrijskih kompanija – Erste Group Bank AG, City Center One Zagreb, Kapsch CarrierCom AG, Arcotel Hotels, Neuroth slušni aparati d.o.o. – pod moderiranjem dr.sc. Vladimira Prevedena, partnera u Roland Berger Strategy Consultants.

Poslovni forum bio je i prilika za predstavljanje nove promotivne publikacije Invest in Zagreb – Knowledge Talent Vision namijenjene stranim i domaćim ulagačima u Grad Zagreb. Publikacija, izdana na engleskom jeziku, predstavlja prednosti Grada Zagreba kao ulagačke lokacije, među kojima se ističu izvrsna geografska pozicija, visokoobrazovana i produktivna radna snaga s posebno dobrim poznavanjem stranih jezika, kvalitetne obrazovne i istraživačke ustanove te visoka kvaliteta života.

Austrijske kompanije su najbrojniji ulagači u Grad Zagreb, a Poslovni forum pruža mogućnost za produbljenje i jačanje gospodarske suradnje i unaprjeđenje prijateljskih odnosa dvaju glavnih gradova.

Prema protokolu, izaslanstvo na čelu s Mirkom Jozić, pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i Zagrebački holding na čelu s Nike Nodilo Lakoš, članicom Uprave biti će u radnom posjetu Wiener Stadtwerkeu. U jutarnjim satima organizirano je predstavljanje sustava javnog prijevoza s posebnim naglaskom na prijelaz na energetski učinkovita vozila, gospodarenje otpadom, nove strategije upravljanja nekretninama u vlasništvu grada, strategija promocije malog i srednjeg poduzetništva te financiranje velikih infrastrukturnih projekata. A izaslanstvo je posjetilo  spalionicu Spittelau i javnu garažu.

Tekst / Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply