ABA F4: Kombank Arena rezervirana za hrvatski finale

ABA F4: Kombank Arena rezervirana za hrvatski finale

piše: Mario ĆUŽIĆ

“Poštovani Beograđani, u nedjelju 27. aprila 2014. godine Kombank Arena je zauzeta, puno hvala i pozdrav, Hrvati!!!” ovu rečenicu hrvatski novinari koji su pratili oba polufinala su izrekli nakon povijesne, spektakularne pobjede Cedevite protiv Partizana u drugom polufinalu završnice ABA lige.

I zna se kako je Cedevita ušla u finale, Nolan Smith je u posljednjim stotinkama pogodio ono što nije uspio u pet, šest utakmica kad je imao loptu u rukama iz puno lakših situacija, ali sinoć u Kombank Areni se vratilo. Partizan je izgubio finale na isti način kao što je Cibona izgubila naslov 2010. godine u Areni Zagreb, tricom u posljednjim stotinkama utakmice. Lopta se igrala po obruču, skakala i uskočila. Na jučerašnji dan 25. 04. 2010. godine Partizan je postao, pobjednik ABA lige u Zagrebu, Kecmanovom tricom, a Euroligaški status i mogućnost da obrani titulu izgubio je jučer tricom Nolana Smitha 0,7 sekundi prije kraja utakmice, tricom sa skoro devet metara.

I Cibona i Cedevita ispraćeni su u Beograd sa skepsom da bi se išta moglo napraviti, kako bi spriječili beogradski finale. Vodstvo ABA Lige odgodilo je i finale zbog vječitog nogometnog derbija, između Partizana i Zvezde kako bi i u nedjelju bila puna Kombank Arena kad su prema kladionicama i svim srpskim novinarima trebali zaigrati opet Partizan i Zvezda u vječitom košarkaškom derbiju. Svi su radili ražanj, a zec je bio u šumi.

Prvo im je planove pokvarila Cibona i trenerski dvojac Rimac Golemac koji su složili vrhunsku taktiku za finale stoljeća, trenerski dvojac, iako je Slaven prvi trener, ali on u svim svojim razgovorima uvijek spominje: “Nas dvojica!”

Slaven Rimac sin proslavljenih košarkaša Ružice Meglaj-Rimac i Matana Rimca, upisao se velikim slovima u povijest Cibone i hrvatske košarke. Zvezdaši nisu krili tugu nakon poraza, u srpskim medijima jutro nakon poraza svi su redom tražili razlog poraza Zvezde, proklinjali nesreću, loš šuterski dan Zvezde, ali nisu mogli zaobići, a ne spomenuti Darija Šarića i Jerela Blassingama kao najzaslužnije za veliku pobjedu. Da, i Slavena Rimca koji ih je uništio taktikom. I ostali igrači Cibone zaslužuju sve pohvale za lavovski odraženi posao.

Zvezdaši su pali, i srpska javnost se okrenula Partizanu, i postavila ogromni teret na leđa igračima Partizana koji nisu znali odbaciti sa sebe, već su u infraktnoj završnici izgubili finale. 18 tisuća navijača je ostalo u nevjerici u tišini kao u grobu, da bi tu tišinu nakon nekoliko sekundi rasparao gromki zbor od stotinjak navijača Cedevite koji su nadglasali prepunu Kombank arenu “Grobara”.

Iako im srpska Žandamerija nije dozvolila unos bubnjeva, Cedevitini navijači su pijevali i veselili se.

U nedjelju nas čeka hrvatski finale, povijesni finale uBeogradu koji, iskreno nitko nije očekivao. Niti najveći optimisti nisu razmišljali o činjenici da će hrvatska košarka od iduće sezone imati dva Euroligaša, a Srbi niti jednog. Za finale je prodano 5000 karata, ali ne znamo koliko će građana Beograda i Delija i Grobara doći u Kombank Arenu, jer ih šok neće pustiti još dugo godina, a gledati hrvatski finale složit ćete se nije neki mamac za navijače Zvezde i Partizana.

Oglasio se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je čestitao povijesni uspjeh i Cedeviti i Ciboni, ali kako je izjavio nažalost neće ići u Beograd jer je već ranije obećao ići u Poljsku, u Auschwitz-Birkenau na Marš živih.

Navijači obje momčadi se spremaju za povijesni finale, Smogovci su najavili svoj odlazak, navijači Cedevite će zasigurno biti još brojniji nego u petak i hrvatski spektakl u Beogradu može započeti.

Zafrkavali smo se da treba predložiti rukovodstvu ABA Lige da poštedi Zvezdu dodatog troška, jer ona kao organizator snosi sve troškove, pa bi mogli prebaciti finale u Zagreb, ali ovako će finale biti još slađe, u Beogradu će jedan hrvatski, zagrebački klub podignuti pehar, i neka pobijedi bolji. A nakon pobjede svi zajedno možemo proslaviti dva Euroligaša i veseliti se povijesnom uspjehu klupske košarke!!!

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply