UPOZORENJE: Povećan broj slučajeva „mišje groznice“

UPOZORENJE: Povećan broj slučajeva  „mišje groznice“

Prema podacima Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, posljednjih  je mjeseci zabilježen povećan broj slučajeva hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom ili „mišje groznice“. Smatra se da je barem jedna trećina oboljelih zaražena na zagrebačkoj Medvednicite se zbog blage i tople zime može očekivati pojačana aktivnost glodavaca i novi slučajevi bolesti.

Radi sprječavanja moguće epidemije tijekom proljetnih mjeseci građani se mole na povećni oprez te da za vrijeme boravka u prirodi kao i nakon njega, obavezno provode mjere osobne zaštite.

Preporuke za građane kako bi izbjegli kontakt s glodavcima i njihovim izlučevinama:

 Kako je bila blaga i topla zima, oskudna padalinama, očekivana je veća populacija i aktivnost glodavaca te se mogu očekivati novi slučajevi bolesti. Kako ne bi došlo do pojave epidemije potrebno je provoditi dolje preporučene preventivne mjere.

  • Kuću, radni prostor ili mjesto na kojem se boravi u prirodi je potrebno održavati čistim kako bi se izbjeglo nastanjivanje glodavaca.
  • Populaciju glodavaca je potrebno smanjiti na najnižu moguću razinu koristeći klopke ili otrov za glodavce.
  • Sve rupe na kućama treba zatvoriti kako bi se onemogućio ulazak glodavaca u zatvorene prostore.
  • Potrebno je skloniti sva odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište najmanje 50 m od kuće. Svo smeće treba držati u zatvorenim čvrstim kontejnerima. Hranu i vodu za ljude i životinje treba držati zatvorenu i poklopljenu, potpuno nedostupnu glodavcima.
  • Prilikom čišćenja prostora za koje se sumnja da su u njima boravili glodavci (podrumi, tavani, ostave, garaže i sl.), potrebno je sve površine posuti dezinficijensima i oprezno očistiti vlažnom krpom bez podizanja prašine. Pri tome je potrebno koristiti masku koja prekriva nos i usta, kao i koristiti rukavice. Nakon obavljenog posla  ruke treba dobro oprati vodom i sapunom.
  • Svu travu ili grmlje je potrebno ošišati i očistiti najmanje 50 m od kuće.
  • Tijekom boravka u prirodi čuvati namirnice i vodu zaštićene od glodavaca. Ruke oprati ili koristiti antiseptike ili alkoholne maramice za dezinfekciju ruku, a poseban oprez potreban je kod pušača koji češće obolijevaju od nepušača jer prilikom pušenja imaju češći kontakt s ustima i nosom.
  • Plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi treba dobro oprati tekućom vodom.
  • Ne dirati gnijezda glodavaca; uginule glodavce potrebno je  staviti pomoću štapa u plastičnu vrećicu i zakopati ili spaliti. Pri tome potrebno je  koristiti masku i rukavice.

Leave a Reply