Repeša: “Idemo s namjerom da odemo do kraja”

Repeša: “Idemo s namjerom da odemo do kraja”

Final four ABA lige se bliži. Već u četvrtak igrat će se prvo polufinale, u kojem će se u Beogradu u 20:00h susresti Crvena zvezda Telekom i Cibona, a Cedevita će u petak u isto vrijeme odmjeriti snage s Partizanom.

Ulog je velik, finalisti idu u Euroligu, a srpski klubovi u ogromnoj su prednosti jer će igrati na domaćem parketu. Istina, Partizan je malo imao i sreće što je Zvezda bila prva pa je dobila domaćinstvo, zbog čega će Cedevita Euroligu morati izboriti pobjedom u gostima kod momčadi koja je regularni dio sezone završila na nižoj poziciji od nje.

Međutim, bez obzira gdje se igralo, ovo je sigurno veliki uspjeh za hrvatsku košarku i s time se slaže i trener Cedevite Jasmin Repeša: “Ovo je prvi put da su dva hrvatska kluba na Final fouru i to je za svaku pohvalu. Šteta što taj Final four nije na neutralnom terenu i što je u jednoj atmosferi koja će dobrim dijelom biti domaćinska. Međutim, mislim da ovi rezultati i rezultat reprezentacije Hrvatske na zadnjem Europskom prvenstvu podižu jedan interes za košarku i mislim da je to dobra prilika za sve igrače koji jesu kandidati za našu reprezentaciju da pokažu zaista koliko tko vrijedi.”

Partizan je na svojem terenu protiv Cedevite sigurno favorit. No, u jednoj utakmici sve je moguće. Dobar primjer toga je i NBA doigravanje, gdje u prvoj utakmici 1. runde Istočne konferencije osma Atlanta, koja je u playoff ušla s negativnim omjerom 38-44, u gostima pobijedila Indianu, prvu momčad u konferenciji uz omjer 56-26.

“Svjesni smo da ćemo igrati u jednom ambijentu koji je čak i prenaglašeno domaćinski. Svjesno smo isto činjenice da je to utakmica u kojoj je ulog strašno velik i s naše strane napravit ćemo sve da odigramo što bolje možemo i da dobijemo. Znamo da su i mnogi euroligaši gubili tamo, ali u jednoj utakmici je sve moguće i idemo s namjerom da odemo do kraja”, ističe trener Repeša, koji ovih dana maksimalno secira igru i roster Partizana.

“Partizan je sjajno posložena momčad. Odlični su unutra i izvana, a s Pavlovićem i Bertansom dobili su dimenziju šuta, što im je nedostajalo u prvom dijelu sezone. Uvijek su imali naglašenost u kontroli defanzivnog i ofenzivnog skoka i mislim da su sada puno raznovrsniji nego na početku sezone. Međutim, mislim da mi imamo adute da uz jednu dobru pripremu i kompletiranje u punom smislu te riječi odgovorimo jednoj takvoj utakmici.”

Repeša vjeruje u svoju momčad: “Mi imamo takvu kemiju da smo u stanju trčati dobro, da igramo dobru obranu i da kontroliramo skok. Ukoliko zadovoljimo ta tri aspekta mislim da imamo ogromne šanse. Takve utakmice kao što je u Beogradu se teško dobivaju šutem i mislim da je neće ni Partizan dobiti šutem. To je jedna utakmica gdje nije objektivno očekivati da se postigne veliki broj trica, odnosno da se utakmica dobije šutem. Nama to dobrim dijelom ide u prilog i, uz puni respekt prema njihovim sjajnim šuterima, još jednom ponavljam da ukoliko zadovoljimo taj obavezni dio igre, odličnu obranu, kontrolu skoka na obje strane i trčanje, koje je objektivno naša prednost na obje strane, mislim da imamo šanse.”

Draftexpress.com, najpoznatiji web portal koji se bavi NBA draftom trenutno prognozira da bi, ukoliko ostanu prijavljeni na draftu, čak trojica igrača s ABA Final foura mogla biti izabrana u prvoj rundi. Riječ je o Dariju Šariću iz Cibone, Jusufu Nurkiću iz Cedevite i Bogdanu Bogdanoviću iz Partizana. Skauta u Beogradu, dakle, ne bi trebalo nedostajati.

“S obzirom na talente koji su na ovim prostorima i koji će biti sudionici Final foura, završni turnir ABA lige bit će ove godine od NBA lige popraćen puno više nego Final four Eurolige. To su činjenice i informacije ljudi koje rade za NBA. U svakom slučaju, ako postoji jedan izazov onda je to taj da se Final four odigra što kvalitetnije i da se pokaže vrijednost i pojedinačno, a i timski.”

Najljepši scenarij za hrvatsku košarku bio bi kad bi se finala domogle obje hrvatske momčadi. Što Repeša misli o šansama Cibone protiv Zvezde?

“Iz identičnog razloga kao kod nas Zvezda je favorit. Igraju doma pred svojom publikom u jednom ambijentu koji je zaista superdomaćinski. No, u jednoj utakmici sve je moguće. Cibona ima talenta. Tu je pitanje i kako će se otvoriti utakmica i mislim da je to u jednoj utakmici mnogo važnije nego u seriji utakmica. Mislim da će i jedna i druga utakmica dobrim dijelom biti određene time kakvo će biti njihovo otvaranje”, rekao je Repeša na kraju.

Tekst: KK Cedevita

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply