Nakon maratonske sjednice napokon u 01:30 u Skupštini ugašeno svijetlo!

Nakon maratonske sjednice napokon u 01:30 u Skupštini ugašeno svijetlo!

Napokon je završio prvi dio sjednice koja je započela 10. travnja u 9,oo sati, a završila je sa 8. točkom dnevnog reda, 11. travnja u 01:30 minuta. Kosor je prema poslovniku zaključio sjednicu i najavio je nastavak sjednice u utorak 15. travnja u 9,00 sati.

8. točka dnevnog reda gradske Skupštine na red je došla tek oko 23:30 kad su mnogi zastupnici nakon cijelodnevnog boravka u skupštinskim klupama na trenutke pokazivali znakove umora, zbunjenosti, a bilo je i komičnih situacija.

Tako je podpredsjednik Skupštine Davor Bernardić nekoliko puta za vrijeme rasprave rekao da je zbunjen, što su prihvatili i ostali zastupnici pa je i ivan Tepeš iz HSP dr. ante Starčević rekao kako je puno zbunjeniji od potpredsjednika Skupštine.

Prije rasprave o Sveticama zastupnici su usvojili Izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine, što je bila tek šesta od 50 točaka dnevnog reda sjednice koja je počela jutros u 9 sati, a obilježile su je dugotrajne rasprave, replike i ispravci netočnih navoda.

Oko 22 sata u ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić je zatražio stanku od 20 minuta, među ostalim zato što na dnevni red kao osma točka kasno večeras dolazi rasprava o SRC Sveticama, za koju vlada veliki interes javnosti, a više nema kamera i ostali su predstavnici tek dva medija.

Bernardić je već jutros zatražio da se o toj temi raspravlja ranije, pod četvrtom, a ne osmom točkom, ali je skupštinska većina glasanjem odbila taj SDP-ov prijedlog.

Stanku je odobrila potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić Vukičević s liste Milana Bandića te su zastupnici SDP-a i ostalih klubova izašli. Na to je Bandić negodovao i ljutito zamjerio Jeleni Pavičić što ju je odobrila. Rekao je kako moli da se “ne radi cirkus od ove Skupštine” i ne odugovlači sjednica. Čemu stanke od pola sata, upitao je i dodao: “Sada je car gol”.

Nakon toga, odlukom predsjednika Skupštine Darinka Kosora, svi govori su temeljem poslovnika ograničeni na tri minute, što je podržala skupštinska većina. Protiv ograničenja bilo je SDP-ovih 12 zastupnika, a Davor Bernardić je rekao da je ograničavanje govora sumrak demokracije u Skupštini.

Prije Svetica raspravljalo se o sedmoj točki dnevnoj reda – prijedlogu izmjena i dopuna Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna grada Zagreba, predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića.

A onda su na red došle i Svetice, predsjednik Kosor je zaprijetio zastupnicima da će raditi do 5 ujutro, pa nastaviti sutra sjednicu, međutim ostalo je samo na sreću po zastupnike na prijetnjama. Svetice su došle na red, ali onda je počelo spominjanje i partizana i ustaša i Tita i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Davor Bernardić je izašao za govornicu i rekao kako ove točke ne bi bilo na dnevnom redu da je zadovoljen interes javnosti i cijeli projekt prezentiran zastupnicima i javnosti.

– Što je s peticijom stanovnika koji spadaju pod Mjesni odbor Maksimirska naselja? Gdje je javni interes i zašto se prije nego što je javni natječaj proveden počelo govoriti o tome da je prostor dodijeljen HNS-u. Moram izraziti žaljenje jer smo rekli da će se raspravljati o ovoj točki preko noći kako se i zemljište Svetica dodjelilo preko noći da građani ne vide. Isto tako nije dobro da se po mraku pet do ponoći raspravlja o tako važnoj točki koja se tiče Zagreba i Zagrepčana. Ograničavanje rasprave o ovako važnoj temi je sumrak demokracije. Građani Zagreba imaju pravo znati kako se troši njihov novac -rekao je Davor Bernardić.

Potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić Vukičević reagirala je na ponavljanja i silaska s teme Davora Bernardića u raspravi pa je reagirala.

– Danas smo cijeli dan govorili o svemu, ali najmanje o točkama dnevnog reda. Niti jednim zaključkom niste pogodili temu, pa čak i ćorava kokoš pogodi zrno. Dajte se malo skoncentrirajte, Svetice su točka koju ste vi predložili.- rekla je Jelena Pavičić Vukičević kolegi potrpedsjedniku Skupštine Davoru Bernardiću. Međutim niti nakon što ga je zamolila da se drži teme, Bernardić je ponovo počeo o svemu samo ne o Sveticama.

– Nemojte mi zamjeriti, cijela ova situacija me na neki način podsjeća na situaciju s Cvjetnim trgom. Čak su tu i neka ista lica. Ako netko od zastupnika ima tu peticiju s 5 tisuća potpisa, zašto je ne priloži? Danas smo se zafrkavali pa su iz Dubrave rekli ako netko ne želi da se izgrade Svetice, neka napravimo to kod njih na Klaki. Na kraju predviđam istu situaciju koja se dogodila s Cvjetnim trgom – istaknuo je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Lovrić je još naglasio kako se Gradu stalno prigovara da ne koristi sredstva iz fondova Europske unije, a sada kada ima priliku ‘zgradbiti’ desetke milijuna kuna od HNS-a i UEFA-e neki ne žele investicije i napredak. Lovrić je također rekao kako tenisači koji su bili u najmu godinama nisu platili vodu niti najam za korištenje teniskih terena, a projekat Svetice će biti rađen u interesu nogometa, atletike, građana i grada Zagreba. Zastupnici mogu dokumentaciju o projektu dobiti u uredu u Ilici,- rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu.

Za govornicu je izašao i zastunik Hrvatske narodne stranke Tomislav Stojak.

– Meni je fenomenalno večeras jer non stop svi prozivaju HNS, i zanima me zašto se samo spominju Svetice kao lokacija, jer Bero je dobro rekao kad nije bio zbunjen  zašto Svetice i raspravljajmo o konkretnim stvarima. Zašto Svetice, koja je poanta priče da se nogometni kamp gradi u centru grada i to nemate nigdje u svijetu. Zašto i hotel u tome, hotelski smještaj pa tribina za 3,4 tisuće ljudi, podzemna garaža. Zašto Svetice, da li je povezano s drugim terenima koji su tamo. Zašto ne Jarun, gradsko zemljište. Kolko ja znam sve je u vlasništvu grada, i ništa ne košta.- kazao je Tomislav Stojak.

Davoru Šternu je oko ponoći postalo sve jasno.

– Meni nije bilo jasno zašto sam ovako kasno tu, a ne spavam kod kuće, i postalo mi je danas jasno. Na ovoj točci imamo pokaznu vježbu koja će svima nama otvoriti oči i odogovriti na pitanje zašto je Hrvatska tu gdje je, zašto nikoga ne zanimamo, niti investicijama, niti razvojem. Nema EU ali ima UEFA, mi branimo njima da dođu uložiti pare jer nedamo gradsku zemlju u najam. Došao je HNS, ne onaj HNS na kojeg kolega Stojak misli, već ovaj dobar koji želi uložiti pare. Da sam Davor Šuker ja bi otišao u Blato, tamo je topla voda, golf tereni… Mi tražimo alternativne lokacije a ne želimo dati 75 000 kvadrata koje stoje na Sveticama i sad vam je jasno zašto smo tu i nemamo investicija jer smo mi protiv svega, protiv razvoja. Dođe institucija koja želi uložtiti a mi je tjeramo da ide negdje drugdje.- rekao je u raspravi Davor Štern.

Zastupnik HDZ-a Mario Župan današnju Skupštinu je proglasio dramskim kazalištem lutaka.

– Vi ste predložili točku o Sveticama i ja sam se nadao da ćemo od vas dobiti nešto, a nismo dobili ništa kao i od gradonačelnika što nismo dobili ništa i uopće ovjde nismo trebali razgovarati o ovome, – rekao je Župan.

– Zašto raspravljamo u 1 ujutro o Sveticama kad nismo doznali ništa konstruktivno – slično je govorio potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

– Želimo zaštiti javne prostore grada. Mi nismo protiv kampa, ni protiv UEFA-e, nego protiv netransparentnosti i nelojalne konkurencije. Ako netko na zemljištu koje nije platio ništa sagradi hotel, to je možda i krađa. Nemamo druge prostore, ni drugi grad. Naš zadatak je to zaštiti – zaključio je Bernardić

Na kraju  se glasalo o tri stvari:

– Informacija o stanju i događajima na ŠRC Svetice primljena je na znanje s 25 glasova za i 18 protiv.

– Prijedlog zaključka Odbora za komunalno gospodarstvo je da gradonačelnik javno prezentira zastupnicima plan gradnje na Sveticama. Zastupnici su ga prihvatili s 27 glasova za i 16 protiv.

– Prijedlog Kluba zastupnika SDP-a o izradi karte kojom bi se zaštitili javni prostori nije prošao s 19 glasova za i 24 protiv.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

 

Leave a Reply