MILAN BANDIĆ: 150-oro sarajevske djece ljetovat će u našim odmaralištima na Jadranu

MILAN BANDIĆ: 150-oro sarajevske djece ljetovat će u našim odmaralištima na Jadranu

Nakon službenog posjeta Sarajevu na poziv gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, a u povodu 6. travnja, Dana Grada Sarajeva, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održao je konferenciju za novinare u društvu s članovima zagrebačkoga izaslanstva, predstavnicima bošnjačkih zajednica i društava koje je predvodio predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod Ervin Jahić.

Gradonačelnikov posjet Sarajevu mogu opisati kao čin dobre volje usred nezgodnih i pomalo čudnih okolnosti koje su uslijedile najprije njegovim imenovanjem počasnim građaninom Grada Sarajeva a potom oduzimanja titule – rekao je predsjednik Preporoda, zahvalivši gradonačelniku Bandiću na časti koju im je priuštio uključivši ih u službenu delegaciju Grada Zagreba koja je, kako je rekao, u Sarajevu svugdje doživljavala iskaze dubokog prijateljstva:

Prilikom posjeta obišli smo sve važne političke, vjerske, kulturne i intelektualne adrese koje su stvarna snaga toga gradarekao je Ervin Jahić, nadodavši da Bošnjaci u zagrebačkom gradonačelniku vide iskrenog i nedvosmislenog prijatelja zajednice, simbolično ga usporedivši s mostom – ćuprijom koji spaja i pored kojega se, s bilo koje strane čovjek prilazio, uvijek jednako dobro osjeća.

Naglasivši da mu nisu potrebna priznanja, gradonačelnik Bandić je podvukao da su Zagreb i Sarajevo gradovi prijatelji, te da je kolegi Komšiću na susretu u Sarajevu predao poziv da posjeti Zagreb za Dan grada Zagreba i Dan oslobođenja, te pozvao na ljetovanje u jednom od gradskih odmarališta na moru 150 djece iz prijateljskoga grada i to 50 najboljih učenika, 50 najboljih studenata i 50 mališana iz najpotrebitijih obitelji.

Iz niza susreta u Sarajevu, na presici je izdvojen onaj s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji su gradonačelnika Bandića proglasili svojim doživotnim članom. Plaketu mu je uručio predsjednik Društva prof.dr. Franjo Topić.

Također,među ostalim, gradonačelnik Bandić susreo se u Uredu Reis ul Uleme s Muftijom sarajevskim Huseinom ef. Smajićem, te s vodećim ljudima Bošnjačkog instituta i s predstavnicima sarajevske kulturne scene.

Govoreći o dojmovima iz Sarajeva, gradonačelnik Bandić spomenuo je crticu koja mu se posebno urezala u sjećanje i koju neće zaboraviti: na prelasku mosta prema Sarajevskome muftiji, zaskočio ga je čovjek koji je nasred ceste zaustavio auto u kojemu je ostavio suprugu i djecu, poljubio ga i ispričao za ovo što su mu napravili, te u odlasku prema automobilu dodao da ga Sarajevo voli.

Na presici su sudjelovali i zamjenik pročelnice Gu za zdravstvo i predsjednik vijeća Albanaca za Grada Zagreb i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zagreb Gzim Redžepi, posebni viši savjetnik gradonačelnika Harun Omerbašić, predsjednik SDA Hrvatska i gradski zastupnik Mirsad Srebrniković, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske Sead Berberović i član izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice u Zagrebu Zlatko Hasanbegović. 

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply