GRADSKA SKUPŠTINA: Svečana sjednica u povodu Svjetskog dana Roma

GRADSKA SKUPŠTINA: Svečana sjednica u povodu Svjetskog dana Roma

U Staroj gradskoj vijećnici održana je 43. svečana sjednica u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, a u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma u Staroj gradskoj vijećnici prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, kojemu je ovom prilikom uručena zahvalnica za izuzetne zasluge u poboljšanju položaja Roma u društvu.

– Čestitam vam Svjetski dan Roma. Ponosan sam što je Grad Zagreb donio Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma od 2013.-2020., i što već dugi niz godina zajednički radimo na poboljšanju uvjeta života, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, edukaciji i poticanju obrazovanja; mjera koje su usmjerene na uključivanje i poboljšanje položaja Roma u gradu Zagrebu. Ipak, još je mnogo toga na nama. Sve dok se bilo koja nacionalna manjina suočava sa predrasudama, diskriminacijom i bilo kojim oblikom nasilja, imamo važan zadatak, svi mi zajedno, moramo se truditi da najviše vrednote našeg ustavnog poretka: da svatko ima prava i slobode, neovisno o svojoj rasi, boji kože, jeziku, vjeri, ne budu samo mrtvo slovo na papiru već žive smjernice našeg društva i djelovanja,- rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski je objasnio kako plava boja na romskoj zastavi predstavlja nebo, što je simbol Roma bez krova nad glavom. Zelena boja predstavlja travu, a crveni kotač je simbol neprestanog kretanja i slobode. To znači, rekao je, da su Romi stanovnici svijeta. Nadamo se da će ovaj dan biti prekretnica za sve nas.

Zahvalivši na svemu učinjenom, ne samo za zagrebačke, već i za hrvatske Rome, bivša gradska zastupnica Nura Ismailovski i predsjednik Vijeća Kamberovski uručili su gradonačelniku zahvalnicu Vijeća romske nacionalne manjine. Gospođa Ismailovski, čitajući Zaključak o dodjeli zahvalnice, naglasila je da Romi godinama kucaju na uvijek otvorena gradonačelnikova vrata, na vrata čovjeka koji socijaldemokraciju – živi. Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž Piri dodao je kako je ovo zapravo Dan najveće europske nacionalne manjine.

Uz čestitku na Svjetskom danu Roma, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako je Zagreb multikulturalna i multikonfesionalna europska metropola te je zahvalio na uručenom priznanju, dodavši da je ipak još puno zajedničkog posla pred Gradom i romskom zajednicom. Na svečanom skupu moglo se čuti i da je Zagreb, čak i prije Vlade Republike Hrvatske, počeo provoditi mjere pomoći Romima Akcijskim planom Grada za uključivanje Roma te da bi svi hrvatski gradovi, kada su u pitanju nacionalne manjine, svoj uzor trebali naći u Zagrebu.

Svjetski dan Roma8. travnja obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja1971. godine u Londonu kada je usvojena odluka o romskoj zastavi i himni, a rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

 Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply