Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar“ proslavio 65 godišnjicu rada

Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar“ proslavio 65 godišnjicu rada

Na Svjetski dan zdravlja  Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proslavio je 65 godišnjicu djelovanja, obilježavanju te velike svečanosti prisustvovali su  predsjednik Republike Ivo Josipović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, tom prilikom  otvorili su novi Centar za preventivnu medicinu.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar istaknuo je da “Dr. Andrija Štampar” želi biti predvodnik u preventivnim i drugim zdravstvenim programima u Hrvatskoj i EU, dodavši kako se u zadnjih 10 godina životni vijek u Zagrebu produljio za gotovo 3,5 godine i narastao na 78,8 godina, što je 1,5 godinu više nego u ostatku Hrvatske.

Okupljenim uzvanicima obratio se i gradonačelnik Milan Bandić.

– Prvo bi želio pozdraviti sve djelatnike Zavoda jer bez njihovog truda i zalaganja Zavod nebi bio ono što je danas. Ovaj Zavod je ponos Grada, ponos cijele Hrvatske, i ponos javnog zdravlja, da je pokojni dr. Andrija Štampar živ bio bi jako ponosan na ovo. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

– 65. godina rada jedne institucije, zaista je puno, a posebice kada je u potrebi ta plemenita ideja, zdravlje je vrijednost koja mora biti ojačana i kao ustavna vrijednost, da mora biti promovirana i prakticirana na najvećoj razini. Upravo Andrija Štampar je taj koji je svojom idejom javnog zdravlja postigao te temelje. Temelji koje je postavio Andrija Štampar, u ovom zavodu su promovirani, razvijani i dograđivani. Siguran sam da će Zavod učiniti sve da filozofija javnog zdravstva bude do kraja prihvaćena i na državnoj razini. – rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Zvonimir Šostar najavio je nove projekte Zavoda, među kojima danas otvoreni Centar za preventivnu medicinu gdje će pacijenti moći obaviti personalizirani preventivni pregled i dobiti savjete za unapređenje zdravlja, nutricionist će im izraditi individualni program prehrane, a kineziolog preporučiti vježbe.  Zavod je pred potpisivanjem ugovora “oznake kontrolirane kvalitete”, usluge namijenjene prvenstveno poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji i proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda, trgovačkim lancima i dr., radi kontinuiranog praćenja postojanosti kvalitete prehrambenih proizvoda u svrhu zaštite potrošača.

Uoči svečane konferencije ovom je posebnom prigodom snimljena i milenijska fotografija djelatnika Zavoda, a na njoj su im se pridružili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply