Puštanjem plavih balona obilježen Dan autizma

Puštanjem plavih balona obilježen Dan autizma

Simboličnim puštanjem plavih balona u zrak točno u podne, na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji Udruge za promicanje i oblikovanje uvjeta zdravog života autističnih osoba Kišni čovjek obilježio se  Svjetski dan o svjesnosti o autizmu.

–   Grad će i dalje pružati podršku udrugama, kao i Centru za autizam, kako bi se pomoglo osobama i djeci s autizmom u poboljšavanju kvalitete njihova školovanja i života. Povodom ovog dana otvorit ćemo danas nove prostore Udruge za autizam – Zagreb. – rekao je Milan Bandić, pokrovitelj obilježavanja Svjetskog dana  o svjesnosti o autizmu.

– Danas smo malo veseliji jer obilježavamo naš dan, ali nije sve ružičasto.  Autizam, uvijek ponavljamo, treba zdravstvo, obrazovanje i socijalnu skrb. Autizam je cijeloživotni poremećaj i potrebna mu je cijeloživotna skrb od rođenja do zadnjeg dana. Prošle godine smo ga obilježili na Markovu trgu u Saboru sa tri ministra. Istaknuli smo problematiku da Hrvatska nema rane intervencije i dijagnostike, da su odrasle osobe zanemarene i da treba više edukacije stručnog kadra.- rekla je Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Hrvatske.

Udruga za autizam – Zagreb, danas je dobila na korištenje prostor veličine 150m2 u Ulici kneza Ljudevita Posavskog, prostor će dijelit  s krovnom hrvatskom udrugom za autizam, prostor je  opremljen uz pomoć volontera i donacija.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Leave a Reply