Treća smjena u osnovnim školama odlazi u povijest

Treća smjena u osnovnim školama odlazi u povijest

Od danas niti jedna škola u Zagrebu ne radi u tri smjene, projekt koji je započeo prije pet godina, danas je napokon došao kraju, sa proširenjem osnovne škole u Brjestju rad u tri smjene odlazi u povijest.

– Konačno smo se riješili uvjeta rada koji nisu bili primjereni djeci i školi. Izjednačili smo napokon kvalitetu rada sa drugim školama u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Mi smo krenuli sa 508 učenika i škola je bila građena do 650 učenika. U 10 godina škola se udvostručila. Sada ima tisuću i nešto učenika, znači da joj se morao kapacitet promijeniti. Učenici su se udvostručili, a ostao je isti broj učionica. Krenuli smo sa 12 viših i 12 nižih odjeljenja što je ukupno 24, sada imamo 21 odjeljenje viših, a 22 odjeljenje nižih, sveukupno 43 odjeljenja u tom prostoru je trebalo boraviti. Sad smo došli do toga da je škola stvarno primjerena za kvalitetan rad i provođenje nastavnog plana i programa u školi. Nema 3. smjene, ona je u povijesti. – rekao je Mišo Kutleša, ravnatelj osnovne škole Brestje.

Grad  Zagreb ima želju da uskoro u svim školama i osnovnim i srednjim bude samo jedna smjena kako bi djeca imala puno više vremena za van školske aktivnosti.

– Ovime treća smjena u Zagrebu odlazi u povijest. Imperativ je da za 6-8 godina godina ukinemo i dvije smjene, da sve osnovne škole i srednje škole u Zagrebu rade u jednoj smjeni. Investicija u zadnjih 7 mjeseci ovdje je 7 učionica, 6.5 milijuna kuna. Djeca će zaboraviti dizati se pola sata ranije ili izaći za pola sata kasnije, a prostor i uvjeti rada će biti puno bolji. Zadovoljni će biti roditelji djeca i djelatnici, a i mi svi skupa.- rekao je Milan Bandić.

Za izgradnju i opremanje objekta bruto površine 733,18 m2 i popratne sadržaje, Grad Zagreb je osigurao 6.173.015,40 kuna.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Leave a Reply