Šah se vratio u škole

Šah se vratio u škole

Gradonačelnik Milan Bandić u sklopu programa Šah u školi uručio je ravnateljima osnovnih i srednjih škola pet šahovskih kompleta.

– U sklopu programa Šah u školu prvi komplet dobila je OŠ Dugave, a ideja o ovom projektu rodila se kada sam primio predsjednika FIDE, koji je obećao da će sudjelovati u pola troškova, oko kupnje šahova. Potrebno je od malih nogu razvijati kreativnost, memoriju, socijalno uključivanje, a šah je idealan za to. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Cilj ovog projekta je da šah postane fakultativni predmet u školama, a ovo je prvi korak u tom nastojanju.

Ravnatelji škola koji su dobili šah nisu krili svoje zadovoljstvo, jer  šah je igra koja  potiče razvoj čitavog niza pozitivnih ljudskih osobina i vrijednosti od upornosti i marljivosti, do odgovornosti prema sebi i drugima, samokritičnosti i objektivnosti, korektnosti, maštovitosti.

–  Hvala gradskom uredu na ovoj prekrasnoj ideji, sama činjenica da se šah vrača u škole to je velika stvar. Mi imamo šahovsku sekciju koja djeluje u sklopu športskog društva, jer je blizu škole boćarski klub Ante Starčević, pa su naši učenici išli tamo, no sad ćemo ih moći preseliti u školu, što će biti još veće zadovoljstvo. – rekao je Nikica Mihaljević, ravnatelj OŠ Dr. Ante Starčevića.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply